Starters kunnen vanaf nu ook lening krijgen voor koophuis

05-07-2019 Nieuws Kor Kegel

Onder voorwaarden kunnen starters een lening krijgen bij het kopen van een huis

SCHIEDAM – Met de vaststelling van een nieuwe verordening heeft de gemeenteraad de mogelijkheid geschapen dat starters op de woningmarkt nu ook voor een koophuis een starterslening kunnen krijgen. Voorheen kon je als starter alleen een lening krijgen voor bestaande woningen.  

Dinsdag besloot de raad dat de mogelijkheid van een starterslening de komende vijf jaar blijft bestaan. Een starterslening is een steuntje in de rug. De gemeente heeft nu ook een eerste koopwoning in zicht gebracht. De starterslening is een aanvullende lening bovenop de hypotheek. Deze aanvullende lening kan het gat overbruggen tussen de maximale hypotheek die een bank verstrekt en het bedrag dat nodig is om de eerste woning te kopen. Starters kunnen de lening aanvragen bij de gemeente.  

Er zijn voorwaarden aan verbonden. Het moet echt gaan om een eerste koopwoning. Dit kan een bestaande koopwoning of een nieuwbouwwoning zijn. Starters op de woningmarkt moeten minimaal één jaar in Schiedam wonen óf werken óf in de afgelopen tien jaar minimaal zes jaar in Schiedam hebben gewoond. 
De maximale koopsom voor een bestaande woning mag niet hoger zijn dan 225.000 euro. Dat is inclusief eventuele verbeterkosten, zoals een verbouwing. De starterslening is maximaal twintig procent van het totaal benodigde leenbedrag, met een maximum van 35.000 euro. De starterslening wordt verstrekt met Nationale Hypotheek Garantie. 
Een starterslening kent de eerste drie jaar geen maandlasten. Na drie jaar betaalt de koper aflossing en/of rente, tenzij het inkomen onvoldoende gestegen is. In dat geval kan de koper een hertoets aanvragen. De gemeente biedt de starterslening aan in samenwerking met het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting.  

Meer informatie op www.schiedam.nl en dan onder a-tot-z kijken bij starterslening.