Stadsdichter Yvette Neuschwanger wint poëzieprijs

27-09-2021 Nieuws Redactie

Yvette Neuschwanger heeft gisteren de eerste Grote Edese Poëzieprijs gewonnen; foto: Yvette Neuschwanger


SCHIEDAM - De stadsdichter van Schiedam, Yvette Neuschwanger, heeft gisteren de eerste Grote Edese Poëzieprijs gewonnen. Zij mocht de wisseltrofee Het Blauwe Gewei in ontvangst nemen.

De Grote Edese Poëzieprijs is een wedstrijd die dit jaar voor het eerst werd georganiseerd in boerderij Hoekelum in Bennekom, bij Ede. De stadsdichter van Ede, Larissa Verhoeff, heeft deze wedstrijd opgezet en een open uitnodiging gedaan naar dichters die mee wilden doen. Uiteindelijk traden er gisteren acht dichters aan: vijf uit Ede, één uit Zwolle, één uit IJburg Amsterdam en tot slot Yvette uit Schiedam. De jury bestond uit Ivanka de Ruijter, oud stadsdichter van Wageningen en Wietse Hummel, oud stadsdichter van Harderwijk.

Yvette kijkt terug op een geslaagde dag, vertelt zij. "Er waren twee voorrondes, in iedere voorronde traden vier dichters op. Ik zat in de tweede voorronde. We kregen vijf minuten om gedichten voor te dragen, waarbij er één over Ede - in de breedste zin van het woord- moest gaan. In de eerste voorronde won Eric Jansen, oud stadsdichter van Culemborg en ik won de tweede voorronde. Wij moesten toen allebei nog een keer vijf minuten voordragen en daarna werd de winnaar bekend gemaakt. Ik dus. Zo leuk! Naast een bos bloemen en Het Blauwe Gewei was er ook nog een geldprijs van vijftig euro beschikbaar gesteld. Het fijnste was dat de wethouder van Ede na afloop mij nog even wilde spreken omdat één van mijn gedichten haar enorm ontroerd had. Het was een meer dan mooie ervaring, al was het maar omdat het zo ontzettend fijn is om weer live voor te mogen dragen voor echt publiek. Dat heb ik zo gemist! En ook ontzettend leuk om naar andere dichters te mogen luisteren, zoals de jury al terecht zei, de kwaliteit was echt ontzettend hoog."Gerelateerd