Categorieën

Service

Stad viert mee met ex-Schiedammer en prinses

Stad viert mee met ex-Schiedammer en prinses
Nieuws

Stad viert mee met ex-Schiedammer en prinses

  • Redactie
  • 10-01-2017
  • Nieuws
Stad viert mee met ex-Schiedammer en prinses

Schiedam loopt uit naar de BK-laan, na de aankondiging van de verloving van hun stadgenoot met de prinses, 10 maart 1965; foto: ANP - D. Coersen, gelicenseerd onder de Creative Commons - het portret van Margriet en Pieter is van Arthur Bastiaanse uit 1984, ook gelicenseerd onder de Creative Commons

SCHIEDAM - Schiedam viert een beetje mee, nu prinses Margriet Francisca van Oranje-Nassau en mr. Pieter van Vollenhoven vandaag herdenken dat zij vijftig jaar geleden trouwden.

De geboren Canadese en de geboren Schiedammer vieren hun jubileum met hun kinderen en het bruidspersoneel van destijds. "Het wordt gewoon een privéfeest", vertelt Margriet.

Gewoon was het huwelijk in 1967 allerminst. Ooit biechtte Schiedamse Pieter op: "Men wist in de familie dat we elkaar aardig vonden, maar het was geenszins de bedoeling dat we zouden gaan trouwen.” Hij moest maar afstuderen, in militaire dienst en aan het werk. "Men dacht natuurlijk: dat gaat zo lang duren en tegen die tijd is hij de prinses wel vergeten.”

Maar niets bleek minder waar. De Schiedammer en de prinses verloofden zich op 10 maart 1965, en de koningin deelde het land via radio en televisie mee dat het haar en haar man tot 'grote vreugde' was. Nederland maakte kennis met de Schiedammer met gulle lach en flaporen, toentertijd ook met een been in het gips en stok na een foutje bij het skiën.
Die enkelbreuk bezorgt Van Vollenhoven overigens nu nog met regelmaat last.

"Ons huwelijk is deels een sprookje, maar er komen in ons sprookjesboek ook bladzijden voor die ik vroeger nooit heb gelezen", zei Van Vollenhoven ook een over zijn huwelijk, dat ondanks tegenstand vanuit verschillende hoek toch doorging. Tegenstanders vonden het ongehoord, een relatie tussen een prinses en een burgerman. Ook al was Van Vollenhoven allerminst een volksjongen - getogen op de BK-laan. Pa was directeur van Bingham, zeil- en vlaggenmakerij. Enige concessie die Margriet en Pieter deden was dat zij wachtten tot zus Beatrix en haar Claus getrouwd waren. Spijt van hun stap kregen ze naar eigen zeggen nooit. "Ons huwelijk werd gezien als een grote fout, maar het is en blijft de beste fout die ik ooit heb gemaakt", zei Van Vollenhoven.

Onderdeel van de festiviteiten zijn een symposium over de juridische onderwerpen die Pieter en Margriet aan het hart gaan - en vooral een cruise in de Caraïben later in het jaar met zonen, schoondochters en kleinkinderen.