Categorieën

Service

SP draait gouden drol

SP draait gouden drol
Wonen

SP draait gouden drol

  • Redactie
  • 17-02-2016
  • Wonen
SP draait gouden drol

SP-raadslid Hakan Kücük in Delft, foto: SP


DELFT - Een grote gouden drol. Daarmee stonden Schiedamse SP-vertegenwoordigers en mensen van andere afdelingen, afgelopen zaterdag tussen het winkelend publiek in Delft. Daar werd de aftrap - of intrap? - gegeven voor de actie 'Delfland de pot op'.

De partij wil dat het Hoogheemraadschap Delfland, gevestigd in Delft maar ook het waterschap voor Schiedam, stopt met het schrappen van de kwijtschelding van de zuiveringsheffing voor mensen die het niet kunnen betalen. “Door dit besluit moeten gezinnen die op of onder het bijstandsniveau zitten, dit jaar 285 euro betalen voor de zuivering van rioolwater”, aldus de SP. “Veel mensen die het al niet breed hebben, komen hierdoor nog verder in de financiële problemen.”

De partij heeft de website www.delflanddepotop.nl geopend, waarop iedereen bezwaar kan maken tegen de afschaffing - 'en de sowieso al veel te hoge belasting'.

Tot vorig jaar hoefden mensen met een inkomen op bijstandsniveau geen zuiveringsheffing te betalen. Het Hoogheemraadschap geeft als reden voor het met ingang van dit jaar schrappen van die kwijtschelding, dat het zo vaak gebruik van werd gemaakt dat andere inwoners steeds meer gingen betalen. “Om de lasten te verdelen en het tarief gelijk te houden, betaalt iedereen vanaf 2016 mee aan het schoonmaken van afvalwater”, aldus Delfland. Voor de watersysteemheffing bestaat de kwijtschelding nog wel.

In Delft werd de gouden drol rond gedragen. De gelederen werd er versterkt door Tweede Kamerlid Sadet Karabulut. Op het gevaarte een vlaggetje met de tekst 'Uw bot, hun goud'. Na terugkeer in Schiedam deelden de actievoerders een protestkaarten uit op de Nolenslaan; daar werden tientallen handtekeningen opgehaald. De gouden bolus gaat op reis door de regio en komt mogelijk ook nog naar Schiedam.