Snoepwinkel was al, nu ook Coöpmuseum weer geopend

27-06-2020 Nieuws Redactie

Het Nationaal Coöperatie Museum staat benedenaan de Appelmarkt, het Stedelijk Museum Schiedam bovenaan

SCHIEDAM – De snoepwinkel aan de Lange Haven was al weer opengegaan, maar vanaf woensdag is ook de achterliggende Nationaal Coöperatie Museum aan de Appelmarkt weer geopend. Voorzitter Liesbeth Schoel laat weten dat belangstellenden kunnen reserveren, maar dat bezoekers ook zonder te reserveren langs kunnen komen. Het mag allemaal weer, ofschoon de onderlinge afstand van anderhalve meter in acht moet worden genomen.  

Op woensdag 3 juni ging het snoepwinkeltje met authentieke Hollandse snoepwaren weer open. Nu vier weken later heropent het via dit snoepwinkeltje toegankelijke museum, dat als eerste ruimte een huiskamer van een eeuw geleden laat zien, sober ingericht met meubilair, een kolenkachel, droogrek, bedstee en stilletje (kakstoel). 
Het museum is elke woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag van één tot vijf uur open. Bij museumbezoek is het tijdens de coronacrisis noodzakelijk een formulier met gezondheidsvragen in te vullen. 

Het Coöpmuseum is gevestigd in een pand dat van 1891 dateert. Bezoekers zijn vrij om het gastenboek te tekenen en een gift achter te laten. Maar er is geen lift in het museum. Daarom is het museumgedeelte op de eerste verdieping moeilijk bereikbaar voor mensen die slecht ter been zijn. 

Het museum geeft een beeld van de opkomst, de bloei en de neergang van de Coöperatie in Nederland gedurende meer dan honderd jaar, tot 1973. Behalve een keur aan verpakkingen van HAKA- en CO-OP-levensmiddelen, -boeken en –kunstuitingen is er een schat aan informatie over de geschiedenis en de idealen van de verbruikscoöperaties in Nederland.