Categorieën

Service

Sloop en nieuwbouw voor Mavo Schravenlant

Sloop en nieuwbouw voor Mavo Schravenlant
Onderwijs

Sloop en nieuwbouw voor Mavo Schravenlant

  • Ted Konings
  • 26-08-2015
  • Onderwijs
Sloop en nieuwbouw voor Mavo Schravenlant

Het te slopen pand aan de Van Haarenlaan - op de kleine foto: directeur Boxem

SCHIEDAM - Het schoolgebouw van Mavo Schravenlant XL aan de Van Haarenlaan wordt gesloopt. De school krijgt op dezelfde plaats een nieuw onderkomen. 

Tijdens sloop en bouw wordt het onderwijs aan de tweede en derde klassen gegeven in tijdelijke schoolgebouwen aan de Piersonstraat. Daar zijn in totaal twaalf leslokalen voor hen beschikbaar, plus een kantine en werkplekken voor de medewerkers. De leerlingen van het eerste en vierde leerjaar blijven naar school gaan in de Van der Leeuwlaan. Ook de kinderen van de Kader 3-klas (daarover later meer) gaan naar de tijdelijke behuizing.

Donderdag start het nieuwe schooljaar voor de leerlingen dus op twee locaties. Directeur Saskia Boxem vindt het 'spannend'. Vooral omdat het dat voor de leerlingen ook is, gaan naar een ander gebouw. Maar er was niet aan te ontkomen, vertelt ze. “We zijn de afgelopen vier jaar uit ons jasje gegroeid.” Toentertijd stelde de school nog geen 250 leerlingen, gisteren is begonnen met 504 kinderen.

Die groei is niet zonder slag of stoot gekomen. “Het was de vraag of we nog bestaansrecht hadden”, zegt Boxem. “We waren toen nog met dertien mavocollega's. Als we er niet vol tegenaan zouden gaan, zou de school doodbloeden.” Onder het motto: erop of eronder ging het docentenkorps en medewerkers aan de slag.

Met succes! Een paar factoren verklaren de groei, aldus Boxem. Eentje is dat de school zich toelegt op mavo-onderwijs - met mogelijkheden voor vmbo basis- (in klas 1 en 2) en kaderonderwijs. “Maar we maken veel werk van mogelijkheden tot opstroom.” Jargon voor mavoleerlingen die naar de Havo gaan. Die mogelijkheden liggen verankerd in het onderwijsconcept. “Kinderen die het aankunnen krijgen in de klas in groepjes stof op een hoger niveau.” Het komt meer dan regelmatig voor dat leerlingen vanuit mavo 1 naar havo 2 gaan.

Dat betekent dan wel een overstap naar een andere school. Zo krijgt Mavo Schravenlant ook havisten in huis die de overstap naar de Mavo maken. “Helaas zijn de kinderen vaak nogal eens gedemotiveerd, omdat ze het elders niet bij konden sloffen en slechte cijfers haalden. Voor ons is dan de uitdaging om ze weer met plezier naar school te laten komen en een diploma te laten halen.”

Een andere onderscheidende karakteristiek van de school is het feit dat het zich toelegt op mavo-onderwijs. Op veel plaatsen is dat verdwenen, opgegaan in vmbo. “Maar we mogen de naam mavo nog vrij gebruiken hoor.” Vmboscholen zijn volgens Boxem vaak grotere scholen, zoals het Lentiz (achter het station in Schiedam). Per definite, want de scholen willen een breed aanbod aan opleidingen bieden: autotechniek, maar ook zorg en horeca en noem maar op. “Wij kunnen dat niet”, aldus Boxem. De faciliteiten zijn er simpelweg niet voor. In het vierde leerjaar kunnen de kaderleerlingen alleen de economische opleiding volgen op Mavo Schravenlant. “Leerlingen die de basis beroepsgerichte leerweg of de kader beroepsgerichte leerweg volgen en een ander vak willen gaan uitoefenen, moeten vanaf het derde jaar naar een andere school.” Mavo Schravenlant werkt daarvoor samen met bijvoorbeeld het College Vos in Vlaardingen. Boxem houdt het vmbo-onderwijs, met niet meer dan één of twee klassen per leerjaar, er graag bij om ook die leerlingen het voordeel van kleinschaligheid te kunnen bieden.

En nog een verandering die voor groei zorgde: “Niet alleen zijn we een leuke school; we zijn ook begonnen dat te vertellen - en vooral dat we goed onderwijs verzorgen.” Op voorlichtingsavonden op lagere scholen bijvoorbeeld. “We zijn een veilige plek voor onze leerlingen, waar zij zich maixmaal kunnen ontwikkelen."

Was de kleine schaal dus de afgelopen jaren een voordeel voor de school, nu dreigt een beetje 'aan het succes ten onder gaan'. De groei knelt. Het heeft er alles van weg dat de school de komende jaren doorgroeit naar 550 leerlingen. De aanwas maakte de afgelopen jaren al dat er noodlocalen moesten worden geplaatst. “En dan was er het jaar erop weer niet genoeg plaats. We zaten verspreid over drie gebouwen, in een straal van honderd meter. Zodoende heeft het gemeentebestuur geoordeeld: jullie krijgen een nieuw gebouw”, aldus Boxem.

Dat gaat komend jaar zijn beslag krijgen. Als het goed is gaat in maart 2016 een eerste paal de grond in voor de nieuwbouw. Tot die tijd wordt het bestaande pand aan de Van Haarenlaan gesloopt. In het schooljaar 2017-18 gaat Mavo Schravenlant dan vanuit één nieuw schoolgebouw het onderwijs verzorgen.