Sieraad na 78 jaar overhandigd

14-07-2021 Nieuws Redactie

Het bijzondere moment


SCHIEDAM - Vrijdag 9 juli heeft Miep Kalkman na 78 jaar zorgvuldig bewaren een sieraad van Sara Groen overhandigd aan Liesan en Kurt Löwenberg. Miep is de dochter van een bekende Schiedamse politieagent.

Liesan en Kurt Löwenberg zijn de kleinkinderen van Lies Cauveren, die zus was van Sara. Met de overhandiging van de robijn en twee limonadeglazen uit het glasservies van Samuel - die tijdens de oorlog voorzitter was van de Joodse gemeente in Schiedam - en Sara Groen, is er toch nog een naschrift gekomen voor het verhaal dat Miep Kalkman over het Joodse ziekenhuis schreef voor de website van Loods24. Liesan en Kurt Löwenberg: “We hebben nooit geweten dat er familie buiten Amsterdam heeft gewoond dus ook nooit gezocht naar een verband, of naar gegevens of verhalen op een Rotterdamse website.” 

Het doet Miep Kalkman goed om na al die jaren het sieraad en de glazen te kunnen overhandigen aan de nabestaanden van mevrouw Groen. Ze heeft de robijn in een nieuw doosje gedaan. De kennismaking was georganiseerd door de Stichting Stolpersteine Schiedam die - op zoek naar nabestaanden van de in 1944 overleden Samuel en de in 1943 overleden Sara Groen - ook het losse eindje in het verhaal van Miep vonden: dat zij nog steeds hoopte om de rode steen en de twee limonadeglazen aan nabestaanden over te kunnen dragen. Na 78 jaar is het gelukt!