SHOP wil verder na afketsen outlet-plannen

08-03-2016 Nieuws Redactie

Bad Münstereifel realiseerde een outlet in het historische winkelapparaat


SCHIEDAM - 'Zeker' voor de zomer wil Phons Ockerse zo veel als mogelijk partijen betrokken bij de winkels in de binnenstad, uitnodigen voor een grote vergadering. De binnenstadsmanager wil het dan hebben over hoe SHOP, de Stichting Historisch Ondernemersplatform vijftien, twintig panden op de Hoogstraat kan 'vullen' met nieuwe winkels.

De komende weken wordt er in het kader van SHOP hard gewerkt aan een bedrijfsplan voor de stichting-nieuwe-stijl. SHOP stond voor Schiedam Historisch Outlet Platform, maar de plannen om een outletcentrum te vestigen op de Hoogstraat zijn definitief losgelaten.

Het idee van Arthur ter Braak, een ondernemer en bewoner van de stad, was zo concreet: vestig een outletcentrum, zoals te vinden in Roosendaal, Roermond en Lelystad, in Schiedam. Plaats genoeg op de Hoogstraat. Maar eenvoudig te realiseren was dit plan niet, aldus Ockerse.

Outlet staat voor het verkopen van merkspullen onder de reguliere prijs, bijvoorbeeld omdat het gaat om een verouderd assortiment. Batavia Stad in Lelystad is er groot mee geworden. “Maar Schiedam steekt natuurlijk heel anders in elkaar dan die outletcentra”, aldus Ockerse. “Bij een outlet denk je aan een vierkant blok met een hek eromheen en een deur die op een vast tijdstip open gaat. Het is er schoon en veilig en je vindt er winkels van allerlei merken.” In Schiedam zou de outlet om en tussen de bestaande winkels op de Hoogstraat door, vorm worden gegeven. De plannen richten zich met name op het eerste deel, tussen Koemarkt en museum. “Het zou dan veel meer gaan om de beleving en uitstraling, dus bijvoorbeeld allemaal dezelfde markiezen met een andere winkelnaam erop”, aldus Ockerse.

Hij ging kijken in Bad Münstereifel. In die Duitse plaats is een outletcentrum gerealiseerd in een historische kern.

“We hebben veel gesprekken gevoerd, de politiek pakte het op, burgemeester en wethouders zagen het zitten en er werd gezegd: goed plan, ga er mee door.” Zodoende werd SHOP opgericht, met daarin partijen als Van Doorne en Salari, de Rabobank en de gemeente Schiedam. Ook Ter Braak deed mee. Een klein jaar is er aan de plannen gewerkt. “We hebben onze propositie uitgewerkt. “ De kracht en zwakte van Schiedam, wat er is en wat de stad te bieden heeft. “Alles zit hier dichtbij, we hebben trein, tram, cruisehaven en zelfs vliegveld, je ligt centraal in de regio, Rotterdam ligt om de hoek.”

Maar juist dat laatse bleek de bottleneck, aldus Ockerse. “De grote merken willen niet naar Schiedam komen. Hun brandstore staat in Rotterdam.” Een concurrent van zichzelf creëren op een paar kilometer afstand, dat lijkt hen geen goed idee. Het zal niet voor niets zijn dat de outletcentra vooral in de periferie te vinden zijn.

SHOP heeft het idee van de outlet losgelaten. “We richten ons nu op het aantrekken van locale helden en partijen uit de gevestigde orde. Op ambachtelijke ondernemingen en cultuur. Het grootwinkelbedrijf, de Primarks en Zara's van deze wereld, komen niet naar Schiedam.”

SHOP werkt nu aan een onderzoek naar de behoeftes en doelgroepen, dat moet uitmonden in een ondernemingsplan. Dat zal er binnen enkele weken zijn, aldus Ockerse. “Wat willen we erin hebben? Waar heeft de consument behoefte aan? Het moet in ieder geval leuk zijn.” Ockerse houdt zich nog even op de vlakte wat zijn idee over die behoeften zijn.

Ondertussen veranderen de kansen van Schiedam, zo vindt hij. Elders heeft men te maken met faillissementen en sluitingen, in Schiedam is de tendens positief. “Er wonen ondertussen zo'n tachtig mensen op de Hoogstraat, de sfeer verandert. Ik heb hoge verwachtingen van het uitbouwen van het Museumkwartier, we hebben Werk aan de Winkel.” Ockerse en andere betrokkenen kennen steeds meer marktpartijen en kennen deze ook steeds beter - ook een vrucht van de outlet-exercitie.

SHOP moet nu doorpakken en de interesse van marktpartijen 'oogsten'. “Sturing geven aan het proces van de vestiging van nieuwe winkels”, noemt Ockerse dat. Nieuwkomers faciliteren. Vooral waar het gaat om marketing en financiering is een collectieve aanpak gewenst. “Als eenling krijg je moeilijk een lening van de bank.” Maar samen sta je sterker, en de Rabobank is betrokken bij SHOP. 'Verzekeringen, kassasystemen', dat zijn de zaken waar de stichting zich verdienstelijk kan maken. “Maar het blijven natuurlijk zelfstandig ondernemers.”

 


Gerelateerd