Shell en PPGM azen op Eneco

14-01-2019 Nieuws Redactie

ROTTERDAM - Pensioenfonds PGGM en Shell willen samen energiebedrijf Eneco overnemen. Dat melden de bedrijven in een open brief.

De twee kondigen aan dat ze 'als consortium-partners de mogelijkheid onderzoeken om deel te nemen in de gecontroleerde veiling van Eneco'. Eneco en de aandeelhouders van het energiebedrijf kondigden in december aan het bedrijf te gaan verkopen.

Dat gebeurt gecontroleerd, wat wil zeggen dat de huidige aandeelhouders mogen bepalen wie de aandelen mag overnemen. Dat is niet noodzakelijk de hoogste bieder. De waarde van Eneco wordt geschat op 2,5 tot 3 miljard euro. Schiedam bezit 1,03 procent van de aandelen.

Schiedam is een van de 53 gemeenten met belangen in Eneco. Rotterdam, Den Haag en Dordrecht zijn daarvan de grootste. De Schiedamse raad sprak zich in oktober in meerderheid uit tegen verkoop van het belang, met als belangrijkste motief dat de overheid een rol moet blijven spelen in het bedrijf om de belangen van het personeel en de koerst van het bedrijf op duurzaamheid het best te dienen.

In de open brief zeggen PGGM en Shell dat ze dat beleid met duurzaamheid als koers, willen voortzetten. De twee zeggen onder de indruk te zijn van de bijdrage die Eneco levert aan de overgang naar duurzame energieproductie in Nederland. "Samen bieden PGGM en Shell de kennis, ambitie en financiële slagkracht om voort te bouwen op de duurzame strategie van Eneco. Dit moet leiden tot een groeiend en concurrerend aanbod van duurzame energieproducten en -diensten voor miljoenen klanten in Noordwest-Europa."

"Gevoed door hun lange historie en sterke worteling in de Nederlandse samenleving hebben PGGM en Shell veel begrip voor Eneco’s unieke positie in de energietransitie, en de daarbij komende kansen en uitdagingen. Het Nederlandse consortium ziet Eneco dan ook als een vanuit Rotterdam opererend platform voor groei met mogelijke investeringen in zowel binnen- als buitenland. Eneco zou deze groei als een aparte organisatie kunnen realiseren, voortbouwend op haar krachtige merk, sterke klantrelaties en betrokken en ervaren medewerkers."

Eneco heeft als partij die het voormalige gemeentelijke energiebedrijf van Schiedam, ONS overnam, een belangrijk marktaandeel in de stad voor levering van stroom en gas aan particulieren en bedrijven.


Gerelateerd