Score grote actie: zeventien auto's, zestigduizend euro

13-06-2019 Nieuws Redactie

Foto: politie Schiedam


SCHIEDAM - Zeventien in beslag genomen auto's, zestigduizend euro 'fiscale schulden'. Dat is in een paar woorden de 'opbrengst' van de grote actie gisteren in Schiedam-Noord.

Die had volgens de autoriteiten, nogal metaforisch uitgedrukt, tot doel de onderwereld, uit op ondermijning van de bovenwereld, een slag toe te brengen. Bestuurders met drugs, achterstallige belastingbetalers en bedrijven waar het een en ander niet in orde was, alles kwam volgens de politie gisteren langs. "Mensen die hun geld verdienen in de criminele onderwereld en het vervolgens uitgeven in de eerlijke bovenwereld, met andere woorden ondermijning: daar was de actie op gericht."

Controleurs schreven verbalen en bekeuringen uit voor allerlei feiten zoals het bezit van drugs, illegaal vuurwerk en wapens (twee messen en een boksbeugel). Verder waren er diverse bekeuringen voor verkeersovertredingen. "Een belastingbetaler pinde zelfs zijn schuld van ruim elfduizend euro", zo laat de politie weten. 

De controlerende diensten bezochten tientallen bedrijven, waarbij diverse overtredingen werden geconstateerd. Drie keer constateerden de controleurs overtreding van de  Drank en Horecawet, ze maakten hiervan rapport op. Bij een bedrijf werd een ruimte aangetroffen die werd ingericht voor een hennepkwekerij; de materialen voor wietteelt waren nog niet aanwezig. 

"Bij een ander bedrijfspand in Schiedam-Nieuwland werden goederen aangetroffen voor een hennepkwekerij", zo meldt de politie. "Hier deed de eigenaar afstand van en de gemeente Schiedam voerde direct de goederen af." Dezelfde eigenaar bleek ook nog een belastingschuld van drieduizend euro te hebben, die hij direct betaalde.

Verder zijn er tijdens de actie verschillende woningen bezocht. Bij een van deze woningen werd vermoedelijk overbewoning en illegale onderverhuur geconstateerd.

Politie, gemeente, belastingdienst, Stedin en uitkeringsinstantie Stroomopwaarts zijn tevreden over hun gezamenlijke actie en hebben erdoor veel informatie verkregen. "'Die kunnen bij eventuele vervolgonderzoeken net de ontbrekende puzzelstukjes zijn die kunnen leiden tot het oplossen van een zaak."


Gerelateerd