Categorieën

Service

Schooiers zijn niet welkom in S'dam

Schooiers zijn niet welkom in S'dam
Nieuws

Schooiers zijn niet welkom in S'dam

  • Han van der Horst
  • 24-06-2018
  • Nieuws
Schooiers zijn niet welkom in S'dam

De desbetreffende tweet

COLUMN – Afgelopen week waren de mannen van Toezicht en Handhaving in Schiedam nogal trots op zichzelf. Ze plaatsten een tweet over een prestatie in Schiedam-Oost. De tekst luidde als volgt: 
“Rotterdamsedijk bij oude pompstation melding van slapende personen in bosjes. Matras aangetroffen met wat persoonlijke goederen. #Wildkamperen is niet toegestaan in #Schiedam. Opdracht gegeven aan #Irado om het te verwijderen.” 
Ze plaatsten er ook nog een foto bij: https://twitter.com/LBBSchiedam/status/1009518817058394113  
In het groen zien we een oude matras en wat dekking. Die ligt nu dus bij het groot vuil.  

Bij mijn wandelingen door Schiedam kom ik wel vaker dit soort primitieve bivaks tegen. Soms zijn er hele constructies gebouwd van plastic verpakkingsmateriaal en zeilen om de slaper tegen de regen te beschermen. En er staat een stoel bij die wellicht door iemand ´s-nachts op straat is gezet. Bij mijn laatste vondst kon ik in tegenstelling tot de wakkere jongens en meisjes van Toezicht en Handhaving wel de verleiding weerstaan om mijn camera tevoorschijn te halen. Je weet niet wie er allemaal in je Facebookpagina’s zitten te neuzen. Voor hetzelfde geld trekt zo’n handhaver erop uit om de locatie precies vast te stellen, zodat de Irado weer een karwei heeft. Ik wil zwervers niet van hun schamele bezittingen beroven.

Je vindt dat soort geïmproviseerde slaapplekken steeds vaker. Ze doen mij altijd denken aan een andere stad waar ik heel lang geleden ook een paar dagen heb rondgezworven: Dakha, de hoofdstad van Bangladesh, net als Nederland een delta en een geschenk van grote rivieren. Nu beginnen we deze vorm van huisvesting ook al een heel klein beetje gemeen te krijgen met deze zusterstaat in Azië. Het mosterdzaadje is gezaaid. Dit is het begin.

Vooral sinds de Kredietcrisis is de dakloosheid in Nederland en ook in Schiedam toegenomen. Het college van B & W in Schiedam heeft oog voor deze problematiek. Het heeft maatregelen genomen om iets meer voor daklozen te doen. Dat zijn dan de ongelukkigen die op de een of andere manier kunnen aantonen een band met Schiedam te hebben. Anders worden zij doorverwezen naar een andere gemeente.

Maar er zwerven nog veel meer mensen door onze gemeente. Zij maken de bivaks waar de handhavers met hun scherpe blik niet zomaar aan voorbij lopen. Een oogje dicht doen? Voor geen meter. Ze weten de allerzwaksten van onze maatschappij te treffen waar het zeer doet: als zij terugkeren, treffen zij alleen de blote aarde aan. Wildkamperen mag immers niet. Ha ha. We zullen ze eens een lesje geven! Schooiers zijn niet welkom in S’dam.

Iedereen die in zijn comfortabele woning dit leest en vaststelt hoe Toezicht en Handhaving eindelijk eens ingrijpt en die asocialen aanpakt, dient het volgende te bedenken. De energietransitie komt eraan. De wijk Groenoord gaat als eerste van het aardgas af. Daarna volgt Nieuwland. Zoals het er nu naar uitziet, wordt de rekening bij de huiseigenaren gelegd. Hoe hoog die zal zijn, is nog onbekend, maar ze kan zich bewegen tussen minimaal vijf- en maximaal enkele tienduizenden euro´s. Huurders krijgen deze kosten uiteraard doorberekend, bijvoorbeeld met een huurverhoging van een euro of vijftig per maand. Kun jij die bedragen ophoesten zonder dat je op enig moment financieel vastloopt, waarna het hele circus van boetes en verhogingen begint , een en ander gepaard gaande met uitzetting? Denk ook aan de geplande belastingverhogingen op aardgas omdat anders een warmtepomp financieel niet aantrekkelijk is. Besef tenslotte dat het economisch herstel en de nieuwe hoogconjunctuur, waar we elkaar zo heftig mee feliciteren, gebaseerd is op kunstmatig laag gehouden rentes en dat nieuwe eurocrises om het hoekje liggen. 
Enzovoorts. U bent dichter bij het slapen onder een plastic zeil dan u denkt. Dat geldt nadrukkelijk ook voor de handhavers en handhaveressen zelf, want die ontvangen geen topsalaris om het zachtjes te zeggen. 
Dat zij goed kijken wat er in de stad gebeurt en in kaart brengen wie waar op straat slaapt, is geen gek idee. Maar de volgende actie hoort niet te zijn de Irado te bellen om de wildslapers nog dieper de bagger in te drukken. Stuur er hulpdiensten op af. In ons buitengewoon rijke land hoort niemand op straat te hoeven slapen. Maak geen goedkope grappen over wildkamperen. Vent je harteloosheid niet via Twitter uit. In het lied ‘De boevenwagen’, dat door onze Vlaardingse buren The Amazing Stroopwafels zo gevoelig wordt gezongen, komen de volgende regels voor:  

‘Denk maar alleen: wat hij heeft gedaan 
Kan morgen mij ook gebeuren’  

Deze kritiek geldt niet de mannen en vrouwen die ook maar hun werk doen en zich precies moeten houden aan de opdrachten van hogerhand. Het is de leiding van Toezicht en Handhaving die hier faalt door opzichtig te pronken met het feit dat zwervers allereerst in verband worden gebracht met de Irado, want geloof maar niet dat Jan met de handhaverspet zomaar van alles kan berichten op de tweet van de organisatie.