Categorieën

Service

Schiedamse inval bij oprollen 'Bitcoin-bende'

Schiedamse inval bij oprollen 'Bitcoin-bende'
Nieuws

Schiedamse inval bij oprollen 'Bitcoin-bende'

  • Redactie
  • 21-01-2016
  • Nieuws
Schiedamse inval bij oprollen 'Bitcoin-bende'
UTRECHT / SCHIEDAM - Ook in Schiedam heeft een huiszoeking plaatstgevonden als onderdeel van het oprollen van een crimininele  bende. Deze verzilverde zijn winsten in de vorm van zogenaamde Bitcoins.

De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) heeft dinsdag in totaal vijftien adressen doorzocht en tien aanhoudingen verricht. Behalve in Schiedam vonden huiszoekingen plaats in Rotterdam, Zoetermeer, Almere, Dordrecht, Zaandijk, Den Haag en Putten. Er is beslag gelegd op luxe voertuigen, contanten, bankrekeningen en op goederen.

De bende was waarschijnlijk vooral actief in de xtc-handel. Deze handel voltrok zich voor een belangrijk deel via internet, met name een specifiek deel daarvan dat Dark Web is gedoopt. Afrekenen gebeurde met Bitcoins, digitaal geld.

Bitcoins zijn ooit - toen de kredietcrisis op zijn hoogst woedde - bedacht als alternatief voor de banken. Maar ze blijken ook zeer geschikt om crimineel geld mee te laten circuleren of illegale handel mee te betalen.

De bende die deze week werd aangehouden liep hoogstwaarschijnlijk tegen de lamp toen leden hun 'elektronische' Bitcoins verzilverden in 'harde' contanten. Pinnen vanaf rekeningen waarop kort voordien flinke sommen geld in Bitcoins waren gestort, ging de opsporingsdiensten - waarschijnlijk getipt door de banken - opvallen. Vaak worden tussenpersonen ingezet om het geld op te nemen, om de ware criminelen buiten het gezichtsveld van de politie en anderen te houden.