Schiedamse douanier verdacht van witwassen

19-01-2019 Nieuws Redactie

ROTTERDAM - Een Schiedamse douanier is verdacht in een onderzoek naar witwassen.

De Rijksrecherche en FIOD doorzochten afgelopen dinsdag drie woningen en een bedrijfspand. Dat gebeurde in een strafrechtelijk financieel onderzoek naar drie douaniers die worden verdacht van onder meer witwassen. Er zijn geen aanhoudingen verricht.
 
De douaniers van 31, 34 en 37 jaar zijn afkomstig uit Rotterdam, Schiedam en Den Haag en werkzaam in het Rotterdamse havengebied. Het onderzoek - onder leiding van het Openbaar Ministerie in Rotterdam - is gestart omdat er opvallende contante opnamen en stortingen plaatsvonden op de bankrekeningen van verdachten, die niet in verhouding stonden tot hun legale inkomsten.

Bij de doorzoekingen werd beslag gelegd op 155.000 euro contant geld, horloges, sieraden en diverse mobiele telefoons. Ook werden twee kluizen doorzocht. Het OM vindt aanpak van witwassen belangrijk, omdat het vertrouwen van mensen in de overheid ermee wordt beschadigd. Om criminaliteit binnen de haven tegen te gaan is enkele jaren geleden het programma Integere Haven in het leven geroepen. Een samenwerking tussen het OM, politie, Douane, havenvereniging Deltalinqs, de gemeente Rotterdam en het Havenbedrijf om de veiligheid en integriteit in het havengebied te vergroten.


Gerelateerd