Categorieën

Service

Schiedammers in de Slag

Schiedammers in de Slag
Winkelen

Schiedammers in de Slag

  • Redactie
  • 20-06-2015
  • Winkelen
Schiedammers in de Slag
SCHIEDAM - Elise Wensvoort-Oranje schreef een boek over de Slag bij Waterloo. Het eerste exemplaar van het boek onder die titel - met de toevoeging 'Schiedam'- wordt vrijdag overhandigd aan cultuurwethouder Marcel Houtkamp. Hij ontvangt deze uitgave uit handen van de schrijfster.

Zij ontdekte dat tenminste 64 Schiedamse mannen een grote bijdrage hebben geleverd aan de ondergang van Napoleon in de Slag bij Waterloo in 1815, nu tweehonderd jaar geleden en schreef een boek over deze mannen. Wie waren zij en uit wat voor gezinnen kwamen zij? Wat is hun genealogische achtergrond en hoe verging het ze ná de slag?

Het leverde enkele grote verrassingen op (een van de mannen bleek een voorvader van haar), mooie gegevens, soms trieste verhalen, aldus Wensvoort-Oranje. "Twee soldaten hebben vóór Water­loo ook in Rusland gevochten. Een medaille werd aan de soldaten uitgereikt, helaas pas na vijftig jaar, in 1865. Slechts negen mannen hebben dit ereteken ontvangen, de meesten waren al overleden. Maar, medaille of niet, ze hebben allemaal gevochten voor onze vrijheid!" Na tweehonderd jaar zijn ze door Wensvoort-Oranje alsnog aan de vergetelheid ontrukt.

De presentatie vindt plaats vanaf acht uur 's avonds bij boekhandel Post Scriptum in het Hof van Spaland.