Schiedammers bouwen mee aan familiehuis Romawezen

26-02-2019 Nieuws Kor Kegel

Ad Hekman uit Schiedam en Albert Buitenhuis uit Vlaardingen bouwen in het Roemeense Romadorp aan een familiehuis voor kinderen zonder ouders. Foto: Marlene van 't Hoff

SCHIEDAM – Voor de tweede maal gaat een groep van ongeveer twintig Schiedammers naar de Roemeense stad Reghin om er stenen te stapelen en te metselen voor een familiehuis, bestemd voor twaalf Romakinderen die ofwel wees zijn of schaarloos rondlopen in een krottenwijk met een kleine drieduizend mensen in schrijnende armoede. 

In oktober 2017 gingen tweeëntwintig leden van de Nederlands Gereformeerde Kerk in Schiedam naar Reghin. Een van hen was Ad Hekman, voormalig gemeenteraadslid en wethouder in Schiedam. “We zijn er een week geweest en we hebben de Romawerklieden goed kunnen helpen”, zegt hij. Op Koningsdag (zaterdag 27 april) gaan de meeste deelnemers opnieuw. De delegatie bestaat nu uit negentien personen. 

“Je moet tegen een stootje kunnen”, zegt Ad Hekman, “want de Romabevolking verkeert in bittere armoede. Het oorspronkelijke nomadenvolk woont er in krotten die van allerlei materialen aan elkaar hangen. Het ene krot is nog bouwvalliger dan het andere. Soms bestaan de wanden uit dakplaten die met touwtjes aan elkaar zijn gebonden. Bij een regenbui lekken de meeste daken en wordt de hele inboedel doorweekt. De ratten hebben er vrij spel. Soms wonen drie generaties bij elkaar op een oppervlak van dertig vierkante meter. Ik was bij een gezin met acht kinderen en dertien kleinkinderen, allen zonder werk, behalve een meisje dat in de prostitutie werkte. Daar moest het hele gezin van leven." 

Hij vindt de situatie godgeklaagd. “De mensen hebben er werkelijk niets. Geen inkomen, geen eten. De Roemeense overheid doet alsof het probleem niet bestaat. De Roma kunnen alleen overleven door geld en spullen te lenen. Maar daardoor komen ze steeds dieper in de schulden. Als gevolg ervan is er ook veel criminaliteit. De mensen pakken wat ze pakken kunnen. Daar kun je van alles van vinden, maar wat zou ik doen als ik in zulke omstandigheden zat?”

Vanwege de criminaliteit konden de Schiedammers slechts in groepjes van vier worden rondgeleid door pastor Attila Tóth, die in het Romadorp aanzien heeft. Hij nam het initiatief tot het familiehuis, dat eind dit jaar klaar moet zijn.  

Ad Hekman is belijdend lid van de Nederlands Gereformeerde Kerk, gevestigd aan de Westvest 30. De gemeenteleden wilden naast hun kerkelijk werk en de wekelijkse diensten een maatschappelijk doel omarmen. Ze informeerden bij de Christian Roma Support, gevestigd aan de Vierambachtsstraat in Rotterdam. Zo kwamen ze in contact met pastor Attila Tóth, die in Periş een familiehuis wil realiseren voor kinderen die zonder hun ouders opgroeien. Periş is een dorp ten zuiden van Reghin en eveneens gelegen aan de Mureş, de grootste rivier van Transsylvanië. 

Het familiehuis moet voor de komende winter gebouwd en ingericht zijn. De kinderen die er komen te wonen krijgen een christelijke opvoeding en goed onderwijs. Zij zullen nauwe banden houden met de Romabevolking in hun omgeving. “In de toekomst zullen zij een rolmodel worden voor hun volksgenoten”, legt Ad Hekman uit.  

De NGK heeft de laatste twee jaar allerlei acties gehouden om geld in te zamelen. Een high-wine, auto’s wassen, een rommelmarkt in de Margriethal, speculaaspoppen verkopen. Binnenkort worden er paaseitjes verkocht. “Maar we willen wat meer naar buiten treden, zodat niet steeds op dezelfde mensen een beroep wordt gedaan”, zegt Ad Hekman. 
Om die reden houdt de NGK binnenkort een rommelmarkt in de kerk aan de Westvest 30, waar iedereen welkom is. De rommelmarkt voor Roma Roemenië vindt plaats op vrijdag 8 maart van vijf tot acht uur en zaterdag 9 maart van tien tot drie uur.