Categorieën

Service

Schiedammers: 6,1 voor '22 en amper goeie voornemens '23

Schiedammers: 6,1 voor '22 en amper goeie voornemens '23
Nieuws

Schiedammers: 6,1 voor '22 en amper goeie voornemens '23

  • Redactie, met dank aan Schiedammers
  • 08-01-2023
  • Nieuws
Schiedammers: 6,1 voor '22 en amper goeie voornemens '23

SCHIEDAM - Schiedammers doen niet aan goede voornemens. Dat valt op te maken uit de reacties op de rondvraag van Schiedam24. Niet meer dan ruim vier procent van de mensen stelt ronduit goede voornemens te hebben gemaakt.

Een kwart van de tientallen respondenten stelt een poging te doen. Ruim zeventig procent van de mensen zegt het echter opgegeven te hebben met goede voornemens, want realiseren lukt toch niet.

Onder de goede voornemens die wel worden gemaakt zijn de te verwachten ‘actiepunten’ voor 2023, zoals meer bewegen en minder zoetigheid eten. ‘Minder geld uitgeven’ en ‘een nieuwe baan zoeken’ komen eveneens voor, net als ‘gelukkiger worden’. Een mooie is: ‘mildheid verspreiden’.

Als het gaat om wat we elkaar als Schiedammers toewensen, dan antwoordt een kleine veertig procent: ‘Dat we met zijn allen een beetje aardiger zijn voor elkaar’. Meer dan een kwart van de reageerders stelt te hopen dat ‘onze energierekening betaalbaar wordt’ en als derde meest gegeven antwoord komen de inspanningen van de leraren van de scholen in de stad om onverdroten door te gaan met het op weg helpen van de jongste stadgenoten naar een succesvol leven.

Ook al zijn de voornemens niet hooggespannen, optimisme is er wel in Schiedam. Bijna eenderde van de deelnemers aan de enquête zegt voor 2023 te verwachten ‘gelukkig te zijn’. En ruim een kwart rekent op vrede in Oekraïne dit jaar. Bijna net zoveel mensen zien meer beren op de weg: ‘het lijkt in Nederland allemaal niet meer zo te lukken’, zeggen zij. En voor een minderheid heeft de ervaring uitgewezen dat je best doen niet genoeg is om succes en geluk te oogsten.

2022 zet wat dat betreft hopelijk niet de toon: de Schiedammers uit de rondvraag gaven het jaar een 6,1 gemiddeld. Genoeg om niet aan herinnerd te willen worden: de oorlog en Poetin, de lockdown en de hoge prijzen voor energie en eigenlijk voor alles. Ook: Mark Rutte en de VVD, en het kabinet en ‘Lamers’. Maar ook persoonlijke factoren kleuren het jaar negatief: een scheiding, ziekte, een werkgever waaraan je liever niet herinnerd wordt, en hetzelfde geldt voor ‘de pijn van afgelopen jaar’.

Hoogtepunten waren er voor de Schiedammers ook, gelukkig, en zeer divers. We lepelen op: ’31 december afsluiten in gezondheid’, een kleinkind, ‘genieten van mijn kleindochters’, een vakantie in het buitenland, ’verhuizen naar Schiedam’,’verhuizen naar onze nieuwe woning’, het Sinterklaasfeest, ’dat ik mijn vak mag uitoefenen’. Verder: ‘een huwelijk van neefje in Londen’, ‘dat Lamers nog niet weg was’, het einde van de Coronamaatregelen en gezondheid in het algemeen. Maar ook een onverwachte zaak als ‘dat er een doorbraak was met kernfusie’ en een overduidelijk gelukkig iemand die antwoordde: ‘nieuwe baan, elke moment met mijn gezin, sorry moeilijke vraag er waren zo veel fantastische momenten’.

Samenvattend antwoordt een derde van de deelnemers dat 2022 een jaar van ups en downs was. Ruim twintig procent is vooral dankbaar voor de mooie dingen in het leven, maar een iets kleiner  deel herinnert zich toch vooral de zorgwekkende toestand in de wereld. Een ongeveer even groot deel van de Schiedammers zegt toch vooral blij te zijn dat we aan een nieuw jaar zijn begonnen.