Schiedammer zes jaar vast voor ontvoering

18-12-2020 Nieuws Redactie


GRONINGEN - Een 37-jarige man uit Schiedam is door de rechter veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf voor het ontvoeren en afpersen van een 24-jarige internationale student in Groningen.

Zijn metgezellen uit Groningen en Hoogezand, 22 en 24 jaar oud, moeten vijf jaar uitzitten. Het Openbaar Ministerie had celstraffen van acht en negen jaar geëist. De officier van justitie ging daarbij uit van poging tot doodslag. De rechter nam dit niet over en strafte op grond van ontvoering.

De student, van Pakistaanse komaf, volgde in Groningen een kunstopleiding. Hij werd in januari onder bedreiging van een mes in een auto geduwd en ontvoerd. Hij werd daarbij mishandeld en gaf onder druk zijn pinpas met pincode af. Met de pas werd later duizend euro van zijn rekening gehaald. Het doel van de ontvoerders was het afpersen van de vader van de student, een vermogende zakenman. Zij vroegen de zakenman om 250.000 dollar losgeld.

De uitwisselingsstudent werd vervolgens in een garagebox in een tapijt gewikkeld en op een slaapbank in een woning aan de Kometenstraat in de stad Groningen vastgebonden.

Via de politie in Londen kwam in Groningen een melding over de ontvoering binnen. De vader was via een videoverbinding onder druk gezet. In de video smeekte zijn geblinddoekte zoon om betaling van het losgeld. De tip zette de politie op het spoor van de woning waarin de student werd vastgehouden. De jongeman werd daarop bevrijd en aangetroffen 'in mensonterende toestand'.

De student vertrok kort nadien getraumatiseerd naar zijn thuisland. De rechter veroordeelde de drie ontvoerders ook tot het betalen van een schadeloosstelling van 39.000 euro.

Zie ook dit artikel.Gerelateerd