Schiedammer voor rechter om Tikkiefraude

21-09-2019 Nieuws Redactie


ROTTERDAM – Een Schiedammer staat aanstaande maandag voor de rechter vanwege zogenaamde Tikkiefraude.

Hij maakt deel uit van wat justitie een criminele organisatie noemt: een groep van vier verdachten die samenwerkten om mensen geld afhandig te maken. Dat gebeurde via het aanbieden van met name toegangskaartjes via Marktplaats en het daarna achterhalen van bankgegevens via een Tikkie en een nepsite.

De groep was tussen januari vorig jaar en januari dit jaar actief en telde behalve de Schiedammer louter Rotterdammers. Zij waren tussen de 17 en 24 jaar. In januari werden de bende opgerold. In eerste instantie arresteerde de politie vijf mannen en een vrouw. Deze laatste en een van de mannen staan maandag niet voor de rechter.

Naar verluidt tientallen mensen werden via deze manier van internetfraude bestolen. Dit gebeurde via een Tikkieverzoek om geld over te maken na het sluiten van een verkoop, en het doorsluizen van de koper naar een nepsite waar rekeninggegevens werden afgetroggeld. Ook werd door de bende gereageerd op particulieren die zelf iets aanboden op Marktplaats. Met de bankgegevens kon de bewuste rekening worden leeggehaald. Uiteraard werden er geen kaartjes verzonden.

De bende werkte goed samen en had een vaste rolverdeling, waarbij de een contact legde via Marktplaats, een volgende regelde een bankrekening die niet naar de bende terug te herleiden was, via bekenden en onbekenden die zich lieten inzetten als zogenaamde katvangers, een volgende pinde het geld van de rekeningen van deze katvangers. Naar verluidt werd een vader van een meisje dat zich als katvanger had laten gebruiken, door de bende mishandeld toen hij verhaal kwam halen.

Voor het buitgemaakte geld werden ‘luxe goederen’ gekocht, die de politie bij doorzoeking van verschillende woningen, ook een in Schiedam, aantrof.