Schiedammer Mike van Gogh maakt schoon in Zeeland

25-09-2019 Nieuws Redactie

Mike van Gogh met John Williams; foto: Omroep Zeeland


MIDDELBURG - Mike van Gogh uit Schiedam is een van de twee jonge mensen die door Omroep Zeeland naar voren worden gehaald in een reportage over een bijzonder werkgelegenheidsproject.

Presentator John Williams bedacht het tekort aan schoonmakers op Zeeuwse vakantieparken aan te pakken. Hij kreeg het UWV mee in zijn plannen. Zij kregen een groep van zestien jongeren uit Schiedam en omgeving aan het werk op een vakantiepark. Gemeenschappelijke noemer van de jongeren is dat ze een Wajonguitkering genieten en al maanden, zo niet langer, op zoek zijn naar een geschikte baan.

Mike van Gogh is één van hen. Hij werkt twee dagen per week in Brouwershaven. Daar worden ze met een bus naartoe gebracht. In groepjes van twee of drie kuisen de nieuwe schoonmakers de vakantiehuisjes op. Bij Landalpark Port Greve zijn ze blij zo het tekort aan schoonmakers teniet te kunnen doen. Volgens het UWV stonden er in vergelijking met vorig jaar in het eerste kwartaal van dit jaar 31 procent meer vacatures open in de schoonmaak. En het UWV schat in dat die tekorten de afgelopen maanden verder zijn opgelopen.

Wajongers, zoals de jongeren met zo'n uitkering ook genoemd worden, hebben het lastig om een baan te vinden. Zij hebben vaak al op jonge leeftijd een handicap opgelopen en zijn daarom minder productief dan de norm is. Met wat extra begeleiding blijken ze echter een heel eind te komen. Van Gogh heeft een vorm van autisme, volgde een opleiding en kwam daarna thuis te zitten. Een jaar lang verveelde hij zich thuis 'rot', nu heeft hij iets om naar uit te kijken. "Elke maandag en vrijdag kan ik hier komen werken en mijn eigen geld verdienen. Ik hoop zelfs uiteindelijk op mezelf te kunnen gaan wonen."

De zestien schoonmakers in Zeeland hebben na hun proeftijd van twee maanden een voorlopig contract op zak van zes maanden. "We hopen ze uiteindelijk voor langere tijd te plaatsen bij de vakantieparken waar ze zitten, want daar gaat het uiteindelijk om", zegt projectleider Priscilla Arron van het UWV tegen Omroep Zeeland.

Zie hier het item met Mike van Gogh van de Zeeuwse lokale omroep.


Gerelateerd