Schiedammer aangehouden voor dreigen na dood Dille

17-08-2018 Nieuws Redactie

Laatste nieuws: De aanhouding vond al vorige week plaats. De raadkamer van de rechtbank beslist volgende week of de Schiedammer vast moet blijven zitten.

SCHIEDAM - De politie heeft een Schiedammer aangehouden voor 'bedreiging met een terroristisch misdrijf'. Dit meldt de NOS.


De man plaatste vorige week kort na de dood van het Haagse gemeenteraadslid Willie Dille een bericht op facebook waarin hij dreigde met een aanslag. De man deelde een bericht van het AD over de zelfmoord van de 53-jarige Haagse en stelde daarbij: "Als dit geen drastische consequenties gaat hebben, pleeg ik zelf een aanslag."

PS. Dit bericht is na plaatsing gewijzigd.

Toelichting: Bij het bekend worden van de arrestatie van de Schiedammer die aankondigde een aanslag te plegen als de dood van de Haagse politica Willie Dille niet serieus zou worden opgevolgd, was de journalistieke inschatting dat deze man de openbaarheid zocht met zijn zorgen en dreigement. Dat was de reden om zijn naam te noemen in het bericht over de aanhouding.

Daarbij viel de afweging tussen de wenselijkheid om de man tegen zichzelf in bescherming te nemen en de openbaarheid en vrijheid van meningsuiting, uit in het voordeel van de laatste.

De negatieve reacties op die keuze in sociale media en het verzoek van familie om de naam van de Schiedamse arrestant niet te noemen, leidden tot het besluit om diens naam uit het eerder gepubliceerde stuk te verwijderen.


Gerelateerd