Schiedam wil helm voor snorfietsers

16-01-2019 Nieuws Redactie

Foto: Toezicht & Handhaving


SCHIEDAM - Schiedam wil dat snorfietsers een helm gaan dragen. De gemeente is een van de ondertekenaars van een brief aan de Tweede Kamer waarin een helmplicht wordt aanbevolen.

In totaal zeventien steden steunen deze oproep. Daaronder Rotterdam, Rijswijk en Lansingerland, maar ook Den Haag en Amsterdam. Artsen roepen al enige tijd op tot de invoer van de helmplicht, om het gevaar op hersenletsel na een ongeval zo klein mogelijk te maken. Jaarlijks vinden volgens de specialisten enkele tientallen snorfietsers de dood en (hersen)letsel is veel voorkomend.

Snorfietsers rijden vaak te hard. Uit ongevalcijfers van de gemeente Den Haag blijkt dat van de verkeersgewonden in de stad negentien procent op een snorfiets reed. Het verkeersaandeel van snorfietsers is niet meer dan twee procent.

De gemeente Amsterdam heeft de helmplicht voor snorbrommers inmiddels al ingevoerd. In de hoofdstad gaat het stadsbestuur nog wat verder: daar worden snorsfietsers binnenkort binnen de ring A10 ook van het fietspad geweerd.