Categorieën

Service

Schiedam vangt relatief veel Oekraïners op

Schiedam vangt relatief veel Oekraïners op
Nieuws

Schiedam vangt relatief veel Oekraïners op

  • Redactie
  • 09-04-2022
  • Nieuws
Schiedam vangt relatief veel Oekraïners op

SCHIEDAM - Het onvolprezen CBS komt met cijfers over de vluchtelingen uit de Oekraïne die zich in Nederland hebben gemeld. Daaruit blijkt dat Rotterdam de stad is met de meeste mensen uit het land in oorlog: 1519 vluchtelingen hebben zich daar ingeschreven. In Schiedam werden 133 Oekraïners geregistreerd, tot dusver. 

Sinds 24 februari 2022 hebben zich ruim 27 duizend mensen uit Oekraïne bij een Nederlandse gemeente ingeschreven, zo stelt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Ruim een derde van hen zijn kinderen. Van de volwassen vluchtelingen is tachtig procent vrouw. "De meesten hebben zich bij de grotere steden ingeschreven." Het CBS baseert zich op cijfers zoals die gisteren bekend waren.

Mensen die vanuit Oekraïne naar Nederland zijn gekomen, mogen zich direct als ingezetene inschrijven bij de gemeente waar zij verblijven, als zij de Oekraïense nationaliteit hebben. Ook mensen met een andere nationaliteit mogen zich inschrijven, als ze kunnen aantonen dat ze vlak voor de inval een geldige verblijfsvergunning voor Oekraïne hadden. In de twee weken van 21 maart tot en met 3 april vestigden zich per week bijna tienduizend mensen uit Oekraïne In Nederland. Het waren op dit vlak de drukste weken tot nu toe; de afgelopen dagen lijkt het aantal vluchtelingen zich te stabiliseren. In dezelfde periode vestigden zich uit andere landen rond de vierduizend migranten per week in ons land.

Tot gisteren werden er in onze stad 133 Oekraïners ingeschreven. Dat waren er omgerekend 1,67 per duizend Schiedammers. Daarmee valt Schiedam in de hogere regionen als het gaat om relatieve aantallen vluchtelingen dat zich in de stad vestigt. De 1519 van Rotterdam betekenen 2,32 nieuwkomers uit de Oekraïne per duizend. Het kleine Renswoude telt verhoudingsgewijs de meeste inschrijvingen, veertien per duizend inwoners. Daarna volgen Noord-Beveland en Montfoort (rond de zes per duizend), Westerwolde en Oldebroek (vijf per duizend). “Dit komt vaak door lokale initiatieven om grote groepen vluchtelingen op te vangen in bijvoorbeeld een leegstaand kantoorpand”, aldus het CBS. Midden-Delfand daarentegen nam tot dusver nog slechts zes vluchtelingen op, wat gelijk staat aan 0,31 per duizend inwoners. Ook Vlaardingen komt met 25 ingeschrevenen niet verder dan 0,35 vluchtelingen per duizend. Voor heel het land geldt een cijfer van 1,54 Oekraïners per duizend Nederlanders die hier naartoe vluchtten.

Een belangrijke relativering is op zijn plaats: dit betreft de Oekraïners die zich hebben aangemeld bij de gemeenten. Burgemeester Cor Lamers schreef in een kennisgeving aan de raad, vorige week, toen hij de registratie van 113 Oekraïners in Schiedam tot dan toe meldde: “Het werkelijke aantal vluchtelingen in onze stad ligt mogelijk iets hoger, omdat Oekraïners in ieder geval maximaal 180 dagen in Nederland mogen verblijven zonder verblijfsvergunning. Ook geldt er voor hen geen verplichting om zich in te schrijven. Het is overigens wel wenselijk dat zij zich inschrijven, omdat zij dan in aanmerking komen voor ondersteuning en uitkeringen.” Tussen 1 en 7 april zijn er dus twintig ingeschreven Oekraïners in Schiedam bijgekomen.

Lamers meldde ook dat het overgrote deel van de Oekraïnse vluchtelingen in Schiedam bij familie, vrienden, landgenoten of andere bekenden verblijft. Van de 113 hebber er 81 onderdak gevonden bij particulieren en 32 in de gemeentelijke opvang. Onder de geregistreerde vluchtelingen bevinden zich 41 kinderen.