Categorieën

Service

Schiedam staat er financieel solide voor

Schiedam staat er financieel solide voor
Politiek

Schiedam staat er financieel solide voor

  • Kor Kegel
  • 19-05-2017
  • Politiek
Schiedam staat er financieel solide voor

Het gemeentebestuur wil investeren in de stad; foto: Ardito

SCHIEDAM – Het college van B & W heeft ruimte gevonden voor nieuwe investeringen in de stad. De gemeente Schiedam staat er financieel namelijk solide voor. Er is voldoende geld om het vastgestelde beleid uit te voeren en waar dat nodig is, kunnen middelen worden vrijgemaakt voor verdere verbeteringen.  

Dat blijkt uit de Zomernota 2018. De zomer van 2017 moet nog beginnen, maar op een gegeven moment is de gewoonte erin geslopen om aan wat vroeger gewoon ‘de Zomernota’ was, het volgende jaartal te koppelen, want dat accentueert dat het om beleid gaat en beleid houdt zich niet bezig met vandaag maar met morgen. Beleid richt zich op de toekomst. Dat is dan ook het motto van de nota: ‘Inspelen op de toekomst’.  

B & W van Schiedam willen een stevige basis leggen voor die toekomst. De volgende gemeenteraadsverkiezingen zijn alweer op woensdag 21 maart 2018 en in zijn laatste bestuursjaar wil het college doorpakken. “Het college blijft investeren in de nieuwe economie, in de inwoners en in aantrekkelijke woningen”, meldt het persbericht over de Zomernota.  

Na de raadsverkiezingen sloten D66, PvdA, SP, VVD en CDA (in volgorde van grootte) een coalitie. Het hieruit voortgekomen college van B & W benadrukt sindsdien veel te hebben geïnvesteerd in de ontwikkeling van Schiedam, bijvoorbeeld in de sport, in de samenwerking met de Schiedammers, in de bouw van nieuwe woonwijken en in de buitenruimte, waarvan de aanpak van de Lange Haven wel het bekendste en beste voorbeeld is. Het college vindt dat het de stad heeft voorbereid op de toekomst. "Achterstallig onderhoud is opgeruimd, de financiële positie van de gemeente is solide en het college doet wat nodig is. Er is structureel geld voor beleid en er is ruimte voor nieuwe investeringen in de stad.”  

Als gevolg van regeringsbeleid zijn er wel tegenvallers. Zo krijgen alle gemeenten minder geld vanuit de wet Bundeling Uitkeringen Inkomensvoorziening aan Gemeenten (Buig), maar het college zegt de lagere inkomsten vanuit het rijk te kunnen opvangen.  

Van de week publiceerde Schiedam24 al over de speerpunten in het economisch beleid. Er wordt blijvend geïnvesteerd in de binnenstad, de bedrijventerreinen en de zeehavens.  

Wat het sociaal domein betreft, gaat het college extra aandacht schenken aan het voorkomen van problemen van Schiedammers die zorg en ondersteuning nodig hebben. Er komt meer ruimte voor bewonersinitiatieven. De gemeente wil met een open houding in gesprek zijn met inwoners en ondernemers. Meer en beter samenwerken, overbodige bureaucratie tegengaan, duurzaamheid, veiligheid en leefbaarheid – dat zijn de ankerpunten voor het laatste jaar van dit college van B & W.  

In 2014 stond dit college aan de vooravond van drie grote decentralisaties in het sociaal domein. De overgang van de Participatiewet, de Jeugdwet en de Wet maatschappelijke ondersteuning van rijk naar gemeente is in de ogen van het gemeentebestuur goed verlopen. “De transformatie in het sociaal domein, gericht op kwalitatief goede én betaalbare zorg, is op gang gekomen. De wijkondersteuningsteams spelen daarin een grote rol. Daarnaast zijn op het gebied van duurzaamheid, sport, wonen en economie belangrijke ontwikkelingen in gang gezet.”  

De vorige Zomernota’s hadden als titel: ‘Kansen Benutten’, ‘Voor mekaar maken’ en ‘En nu doorzetten’. De Zomernota 2018, ‘Inspelen op de toekomst’, wordt op woensdag 14 juni in een commissievergadering behandeld op het Stadserf. Op dinsdag 27 juni neemt de gemeenteraad een besluit over de koers voor 2018.

Ps. De foto is na publicatie vervangen.