Schiedam plant meer bomen

30-07-2015 Nieuws Redactie

SCHIEDAM - De stad wordt groener. Dat stelt het gemeentebestuur naar aanleiding van de ontwikkelingen in het afgelopen half jaar. In die periode plantte Schiedam ruim elfhonderd bomen aan.

Zevenhonderd daarvan zijn aangeplant binnen projecten, vierhonderd vervingen verouderde of zieke bomen. Het aantal overstijgt de aanplant in voorgaande periodes. Dit vanwege het benutten van kansen voor groen bij omvangrijke projecten in de openbare ruimte en extra investeringen, aldus de gemeente. Het doel van de extra aanplant is het versneld groeien richting een duurzaam bomenbestand in Schiedam.

Wethouder Alexander van Steenderen (onder meer van Openbare Ruimte) is zeer tevreden over deze ontwikkeling. “We moeten toe naar een bomenbestand dat omvangrijk is en lang gezond blijft. Door grote slagen te maken bij grote projecten, zoals de aanleg van de Eneco-warmwaterleiding en de aanpak van sportcomplex Thurlede en volkstuinencomplex Vijfsluizen, komt dat proces in een versnelling. Werkzaamheden aan wegen en wijken bieden kansen voor kwalitatief beter groen in Schiedam.”

Het bereiken van een duurzaam bomenbestand in de stad is niet eenvoudig, aldus Van Steenderen. Het vraagt om extra zorg en aandacht. Zo geeft Irado bij droogte de bomen regelmatig extra water en investeerde de gemeente deze winter in een grootschalig snoeiprogramma dat stormschade moet helpen voorkomen. Extra bemesting wordt in sommige gevallen ook gegeven als bomen het moeilijk hebben. Bij de keuze van groen en boomsoorten gaat de aandacht uit naar de wensen van bewoners, alsook naar het voorkomen van ziektes en aanpassing aan klimaatveranderingen. Met deze extra zorg en aandacht worden bomen in Schiedam gemiddeld vijftig jaar.


Gerelateerd