Schiedam onveiliger?

26-05-2018 Nieuws Ted Konings

De krant van vandaag


COMMENTAAR - "Schiedam wordt onveiliger." Openingskop van het Algemeen Dagblad vanmorgen.

Je schrikt je dood zo, terwijl de koffie inschenkt en het programma van de dag door je hoofd laat gaan. Maar uiteraard ga je lezen:

De conclusie die tot de kop leidt komt voort uit de Misdaadmeter, een initiatief van het AD waarin politiecijfers over meldingen en aangiftes van tien vaak voorkomende delicten worden doorgespit en op een rijtje gezet. Het gaat om vernieling, inbraak in schuur, garage of tuinhuisje, diefstal uit of vanaf een motorvoertuig, diefstal van auto of motor, zakkenrollen, bedreiging, woninginbraak, mishandeling, straatroof en overvallen. Het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) heeft een weging gemaakt, want een inbraak weegt niet zo zwaar als een overval in de beleving van onveiligheid bij mensen.

In Schiedam daalde in 2017 het aantal aangiftes en meldingen op deze tien delicten met elf procent. Aldus het artikel. U leest het goed; 'daalt'. Het aantal woninginbraken daalde met veertien procent, net als het aantal diefstallen van motorvoertuigen. Het aantal overvallen daalde van 19 naar 13.

Daarentegen steeg het aantal aangiftes en meldingen van mishandeling en straatroof. Die stijging moet de conclusie 'Schiedam wordt onveiliger' staven.

In heel Nederland daalt het aantal misdrijven. Zo schreef Schiedam24 vorige week nog dat het aantal fietsendiefstallen daalt. Daarbij laait altijd de discussie op: 'doen mensen nog wel aangifte van een diefstal?'. Of van andere delicten waarmee zij te maken krijgen. Die vraag relativeert de cijfers, vooral als het om een daling van de misdaad gaat. Het lijkt aannemelijk dat de aangiftebereidheid niet stijgt, maar daalt. Tegelijkertijd zal bijvoorbeeld in het geval van inbraak toch aangifte worden gedaan, al was het maar om verzekeringsredenen.

De conclusie van het AD die leidt tot de krantenkop kan ook voortkomen uit het feit dat het aantal aangiften in Schiedam minder hard daalt dan in andere steden en dorpen. Op de ranglijst die de krant opmaakt van 'onveilige gemeenten' staat Schiiedam op nummer tien. Met overigens nog steeds Amsterdam, de stad die moe wordt van zijn eigen populariteit op 1 en Rotterdam, zo trendy dat de huizenprijzen huizenhoog gaan, op nummer 2. Vorig jaar stond Schiedam op nummer 13, dus andere steden doen het 'beter' dan Schiedam.

Blijft de vraag of je met een derde minder overvallen en veertien procent minder inbraken, maar toenemende mishandeling en straatroof, kunt concluderen dat Schiedam onveiliger is. Ik weet het niet. Dat hangt af van hoeveel er meer mishandeld werd en gestraatroofd. En hoe zwaar de verschillende categorieën delicten door het SCP worden ingeschaald.

Maar om de Schiedammers - en anderen - dan met eitje in de hand en met zin in de zaterdag zo de stuipen op het lijf te jagen...?!

Maar gelukkig biedt het AD ons verder inzicht. Op de website van de krant worden de cijfers per gemeente overzichtelijk op een rijtje gezet. Dat is het volgende rijtje, met na het delict het aantal meldingen aangiftes in 2017, daarna in 2016 en het verschil in procenten.
Woninginbraak: 257 - 299 - min 14,0
Inbraak schuur: 116 - 138 - min 15,9
Autokraak: 557 - 656 - miin 15,1
Autodiefstal: 76 - 107 - min 29,0
Bedreiging: 205 - 243 -min 15,6
Mishandeling: 301 - 286 - plus 5,2
Vernielingen: 541 - 597 - min 9,4
Straatroof :49- 43 - plus 14,0
Overvallen: 13 - 19 - min 31,6
Zakkenrollen: 82 - 82 - 0,0

Dan wordt het toch wel heel bont. Meer mishandelingen en meer straatroven, maar minder overvallen, vernielingen, bedreigingen, autodiefstallen en -kraken en inbraken.

Natuurlijk is een mishandeling moeilijk met een inbraak te vergelijken. Natuurlijk is ieder misdrijf ernstig voor wie er onder lijdt. En hebben andere delicten weer minder verdragende gevolgen. Het blijft appels met peren en zo. Maar de conclusie dat Schiedam onveiliger is geworden - het kan zijn hè, mij hoor je geen goednieuwsshow over Schiedam afdraaien - maar de conclusie dat Schiedam onveiliger is geworden op grond van deze cijfers? Ik kan niet anders dan concluderen: in journalistiek termen heet dat een canard, in politieke termen 'bangmakerij', en op zijn Schiedams zeg ik: aan me hoela.Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date