Schiedam 'online' derde van Nederland

15-01-2016 Nieuws Redactie


SCHIEDAM - De gemeente Schiedam is derde geworden in de Grote Digitale Steden Competitie (GDSC) 2015. Winnaar werd Haarlem, Enschede is de Nederlandse stad die op een na het meest 'digiproof' is, zo werd woensdag in Delft bekendgemaakt tijdens het symposium 'Doorbraak in Dienstverlening'.

De GDSC is een initiatief van de Digitale Steden Agenda (DSA) en Goed Opgelost. De prijs is bedoeld om de online dienstverlening van gemeenten te verbeteren. .

Punten kunnen worden gescoord door bij meetmomenten aanwezig te zijn, goede voorbeelden over te nemen en eigen goede voorbeelden te delen. Schiedam onderscheidde zich in de competitie onder meer met het sportaanbod in kaart, de Omgevingsalert App, het digitaal subsidieloket en de digitalisering van de horeca- en evenementenvergunning.

Burgemeester Cor Lamers benadrukt dat de gemeente Schiedam vooral graag wil dat inwoners, instellingen en ondernemers merken dat zij goed bij de gemeente terecht kunnen als zij iets moeten regelen: “Veel Schiedammers hebben alleen contact met de gemeente op het moment dat zij iets nodig hebben. Wij vinden dat we ze dat zo makkelijk mogelijk moeten maken, zodat zij zonder rompslomp of onduidelijkheden vinden wat ze zoeken. Liefst honderd procent digitaal, 24 uur per dag toegankelijk, openbaar op één plek. Dan hebben wij echt een gemeente die transparant, toegankelijk en betrouwbaar is.”

Al langer was bekend dat Schiedam samen met Haarlem, Amersfoort en Enschede in de top-4 zou eindigen van de 37 deelnemende gemeenten.

Op het symposium kregen de vier steden die het best presteerden in de competitie de kans om de toeschouwers er via een videoboodschap van te overtuigen dat zij de prijs verdienen. De zaal koos vervolgens welke stad de titel ‘Digiproofste Stad 2015’ het meest toekomt.

De competitie is een samenwerking van de Digitale Steden Agenda en 'Goed Opgelost!', een initiatief van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkijksrelaties. Dat voorziet in een groot aantal voorbeelden uit gemeenten op het gebied van digitalisering. Op 1 januari vorig jaar ging de wedstrijd officieel van start. Er werden negen ‘GO!-meetups’ georganiseerd, elk rond één van de geselecteerde digitale oplossingen. Deelnemen aan de meet-up en het overnemen van de oplossing levert een stad punten op. Ook kon gescoord worden met het aandragen van eigen, andere goede voorbeelden aan de database van Goed Opgelost!