Categorieën

Service

Schiedam met stip op negen onder 'criminele' steden

Schiedam met stip op negen onder 'criminele' steden
Nieuws

Schiedam met stip op negen onder 'criminele' steden

  • Redactie
  • 02-03-2020
  • Nieuws
Schiedam met stip op negen onder 'criminele' steden

SCHIEDAM - Schiedam staat nog steeds in de top-tien van 'criminele' gemeenten in Nederland. Met 46 geregistreerde 'traditionele' misdrijven op iedere duizend inwoners zijn er slechts acht gemeenten in het land waar meer crimineel gedrag wordt geregistreerd. Volgens de cijfers daalt de criminaliteit over langere tijd, in Schiedam en in Nederland.

Omdat de criminaliteit elders harder daalt dan in Schiedam, stijgt de stad een niet-gewilde plaats op de ranglijst. Koploper is Amsterdam, dat uiteraard ook veel misdrijven per inwoners vastlegt omdat er veel toeristen zijn. De hoofdstad komt uit op 71/duizend mensen. In Utrecht zijn dat er 58, in Maastricht 54 en in Rotterdam 53. Daarna volgen Eindhoven, Roermond, Arnhem en Nijmegen. En dan Schiedam, nog voor Den Haag, stad van recht en vrede.

In Tubbergen, waar in Nederland de minste misdrijven worden gemeld, kent er zes per duizend inwoners. Dichter in de buurt is het ook goed toeven in Molenlanden, met negen misdrijven per duizend. Het gemiddelde voor heel Nederland ligt op 31 per duizend inwoners.

Over 2018 en 2017 eindigde Schiedam als tiende in het rijtje crimineelste gemeenten volgens de AD Misdaadmeter. Over 2016 was dat plek dertien, over 2015 plaats 22.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat de cijfers meldt, hanteert als definitie van criminaliteit een norm van klassieke misdrijven als geweld, inbraak, diefstal en vernieling.

Het aandeel Nederlanders dat zegt slachtoffer te zijn geweest van veelvoorkomende, traditionele criminaliteit, was vorig jaar minder groot dan zeven jaar eerder. Dat geldt voor alle regio’s. Ook het aantal misdrijven dat de politie op deze terreinen registreerde, was in alle delen van het land minder groot dan in 2012. Het CBS gebruikt voor zijn bevindingen de Veiligheidsmonitor en registratiecijfers van de politie.

In 2019 gaf veertien procent van de Nederlanders aan slachtoffer te zijn geweest van veelvoorkomende, traditionele criminaliteit. In 2012 was dat twintig procent. Het slachtofferschap is daarmee met bijna een derde afgenomen in zeven jaar tijd. Wel is de afname in West-Nederland (-28 procent) en Noord-Nederland, minder hoog dan in de regio’s Oost-Nederland en Zuid-Nederland (beide -36 procent). Het aandeel slachtoffers van veelvoorkomende criminaliteit blijft het hoogst in het West-Nederland (vijftien procent) en is het laagst in Noord-Nederland en Oost-Nederland (twaalf procent).

In Schiedam daalde de geregisteerde criminaliteit tussen 2012 en 2019 volgens het CBS praktisch net zo veel als in Nederland gemiddeld, namelijk met 32 procent. Dit is net zo veel als in Amsterdam. In Rotterdam daalde de criminaliteitmet 36 procent.

Uiteraard gaat het bij het bekendmaken van deze cijfers altijd over de vraag of de criminaliteit is gedaald, of de aangiftebereidheid.

Lees ook dit artikel van bijna een jaar geleden.