Categorieën

Service

Schiedam maakt sporten en bewegen makkelijker

Schiedam maakt sporten en bewegen makkelijker
Nieuws

Schiedam maakt sporten en bewegen makkelijker

  • Redactie
  • 25-11-2021
  • Nieuws
Schiedam maakt sporten en bewegen makkelijker

Het college van burgemeester en wethouders heeft recent het uitvoeringsprogramma Vernieuwde Energie vastgesteld; foto: stock


SCHIEDAM - De gemeente Schiedam heeft een nieuw plan gemaakt om bewegen en sporten in de stad te stimuleren.

Het college van burgemeester en wethouders heeft recent het uitvoeringsprogramma Vernieuwde Energie vastgesteld. Wethouder Antoinette Laan: “We willen het de Schiedammer nog makkelijker maken om in beweging te komen én te blijven. Regelmatig bewegen en sporten maakt gezond, en belangrijker nog, gelukkig. Want Schiedammers komen elkaar tegen bij het bewegen en sporten: bij de vereniging, op straat of bij een activiteit in de buurt.”

De gemeente Schiedam wil dat inwoners de weg naar sport- en bewegingsactiviteiten goed weten te vinden. Daarom wil zij het voor iedereen mogelijk maken om dicht bij huis te sporten en te bewegen op een manier die aansluit op de behoefte. “We werken samen met de inwoners en organisaties in de stad”, aldus wethouder Laan. “Mist er nog iets, dan kijken we hoe we dat kunnen aanvullen. We willen samen met inwoners en organisaties nieuwe ideeën ontwikkelen.”

Jong geleerd is oud gedaan en daarom wil Schiedam meer kinderen enthousiast maken voor bewegen. Het meten van motorische ontwikkeling gebeurt al op een deel van de Schiedamse scholen en wordt met dit plan uitgebreid naar alle basisscholen. Als de motorische ontwikkeling goed is, hebben kinderen namelijk meer plezier in bewegen. Kinderen die wat extra hulp nodig hebben krijgen straks extra beweegactiviteiten aangeboden. Soms zijn dat speciale lessen bij de vakdocent en soms activiteiten bij een van de verenigingen in de wijk. Bij deze wijkschoolverenigingen kunnen alle kinderen terecht om hun favoriete sport te beoefenen. Zo kunnen zij aan het eind van de schooldag direct door naar hun favoriete sport, vaak zelfs in hun schoolgebouw.

In het plan is extra aandacht voor mensen met chronische ziekten en mentale of fysieke beperkingen. Ook zij moeten met plezier kunnen bewegen. Zo is er al een gespecialiseerde beweegcoach die precies weet waar Schiedammers met een beperking terecht kunnen en worden er ieder jaar nieuwe activiteiten voor deze doelgroepen ontwikkeld. Daarnaast wordt het programma Bewegen op Recept uitgebreid. Dit betekent dat huisartsen en andere specialisten mensen met chronische gezondheidsproblemen een ‘recept’ voorschrijven om te bewegen. In dit programma worden zij vervolgens op weg geholpen met een beweegactiviteit die past bij hun mogelijkheden en die ze ook na afloop van het programma met plezier blijven doen.

Tot slot wil Schiedam verenigingen en hun vrijwilligers beter ondersteunen. Zij krijgen al hulp van een verenigingsadviseur die precies weet wat er nodig is om een vereniging in topconditie te laten draaien. In het nieuwe plan krijgen verenigingen die hun zaken goed op orde hebben en een sterke maatschappelijke rol vervullen extra waardering door de nieuwe eretitel Sportplusverening.