Categorieën

Service

Schiedam klinkt bij opening Visserijmuseum Zwartewaal

Schiedam klinkt bij opening Visserijmuseum Zwartewaal
Nieuws

Schiedam klinkt bij opening Visserijmuseum Zwartewaal

  • Kor Kegel
  • 12-10-2019
  • Nieuws
Schiedam klinkt bij opening Visserijmuseum Zwartewaal

Adri van Vliet vertelt hoe de vrijgelaten kapiteins naar de notaris in Schiedam gingen. Foto: Vincent Bouritius

ZWARTEWAAL – Bij de opening van het Visserijmuseum Zwartewaal klonk gistermiddag geregeld ‘Schiedam’ en dat was toch tamelijk verrassend, want eerder kon je verwachten dat Vlaardingen geregeld werd genoemd. Museum Vlaardingen immers – voorheen het Nationaal Visserijmuseum – heeft enkele stukken in bruikleen afgestaan aan het gloednieuwe museum aan de Zwartewaalse Haven en Bernisserdijk.  

Het Visserijmuseum Zwartewaal werd geopend door de Brielse wethouder voor historie Bert van Ravenhorst en dr. Adri P. van Vliet, plaatsvervangend directeur van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH). Voorafgaand hielden ze allebei een toespraak en het was Van Vliet die geregeld Schiedam noemde. Hij is specialist in de maritieme geschiedenis van de zeventiende eeuw, met name op het gebied van marine, kaapvaart en visserij. In 1994 verscheen zijn proefschrift 'Vissers en kapers. De zeevisserij in het Maasmondgebied en de Duinkerker kapers (ca. 1580-1648)’. Gisteren vertelde hij hoe het vissersdorp Zwartewaal enorm te lijden had onder de kapers uit Duinkerken. Twee kapiteins die gevangen waren genomen en na een flink losgeld uit Duinkerken werden vrijgelaten, togen vervolgens naar de notaris in Schiedam om hun verhaal vast te leggen. Hiermee wilden ze voorkomen dat de reders de geleden schade op hen zouden verhalen.  

Zwartewaal was net als Maassluis en Vlaardingen en in mindere mate Schiedam aangewezen op de visvangst. Zwartewaal had drie soorten vissers: zij die de Noordzee opvoeren voor de haringvangst, zij die met scholschuiten voor de kust op platvis uitvoeren en zij die op de rivier bleven en nooit zo lang van huis waren. Die laatste vissers kwamen langs Vlaardingen en Schiedam en ook langs Maassluis en Brielle. Geregeld kwam het voor dat ze in Schiedam even aan wal gingen om een versterkertje te halen.  

Het Visserijmuseum Zwartewaal is ingericht naar de onderzoeksresultaten van journalist Nico de Vries, inwoner van Zwartewaal. Nog dit jaar komt een boek van zijn hand uit over de visserijgeschiedenis van het dorp. De Brielse wethouder Van Ravenhorst noemde het museum een aanwinst. “Een museum is een prachtig instrument om de identiteit van een gemeenschap tot uitdrukking te brengen. En een goed middel om mensen van elders voor Zwartewaal te interesseren”, sprak Van Ravenhorst. 
Het Visserijmuseum Zwartewaal is een dependance van het Historisch Museum Den Briel. Sinds 1980 maakt Zwartewaal deel uit van de gemeente Brielle, evenals Vierpolders.