Schiedam in verandering

23-05-2016 Nieuws Redactie

SCHIEDAM - Een veranderend Schiedam is het belangrijkste onderwerp op de foto's van Robert Collette, die binnenkort te zien zijn in het Stedelijk Museum Schiedam.

De wereld die Collette in de jaren zestig in Schiedam fotografeert straalt optimisme uit. De scheepsbouw biedt werk aan twaalfduizend werknemers en geldt als motor van de economie. De stad groeit. Weilanden veranderen in woonwijken.

Het stedelijk museum laat aan de hand van de fotografie van Robert Collette (1941-2004) zien hoe de stad er bijna een halve eeuw geleden uitzag. Tegelijkertijd geven zijn foto’s een tijdsbeeld dat verder reikt. Ze staan model voor de meeste Nederlandse steden rond die tijd.

Schiedam in bedrijf bevat ruim honderd foto’s, verdeeld over thema’s als arbeid, infrastructuur en vrije tijd. Doordat ze sterk vergroot op de muur hangen, lijkt het alsof je als bezoeker door de vroegere stad loopt. Dat zal voor veel mensen een feest van herkenning zijn, maar biedt ook een hernieuwde blik op een stad die vol vertrouwen naar de toekomst kijkt. Schiedammers maakten de stad.

De tentoonstelling sluit aan op het themajaar Schiedammers Maken... Het Stedelijk Museum Schiedam wil de komende jaren volop aandacht besteden aan de geschiedenis en identiteit van Schiedam.

We zien mensen op de (brom)fiets naar hun werk gaan, kantorenflats en wijken in aanbouw. Maar ook ambachtslieden, het bloeiende verenigingsleven en net als in de rest van Europa: de opkomende jongerencultuur. Buiten het centrum ligt het imposante schip Nieuw Amsterdam in het dok bij Wilton-Fijenoord. En Albert Heijn opent de eerste zelfbedieningszaak van Nederland. Veel van de foto´s zijn eerder gepubliceerd in het  boek 'Schiedam nu' uit 1967, dat volgens de auteurs ‘gemaakt had kunnen worden in elke Nederlandse stad van gemiddelde grootte’.

Tijdens de tentoonstelling kunnen bezoekers hun herinnering opschrijven en in ruil voor een cadeautje inleveren bij de kassa. Hun bijdrage wordt gescand en gaat deel uitmaken van de tentoonstelling. Iedere donderdag van 9 juni tot en met 8 september kunnen bezoekers ook hun verhalen vertellen. Waar was je in de jaren zestig? En wat deed je? Deel het met een museummedewerker (tussen twee en vier zijn die daarvoor aanwezig). Deze persoonlijke verhalen geven de tentoonstelling extra inhoud en worden bewaard voor toekomstige projecten.

Uit de foto’s die Collette in de jaren zestig in zijn woonplaats maakte, spreekt een flinke dosis liefde. Hij trad rond die tijd in dienst van Voetbal International, waar hij mede de toon van de Nederlandse sportfotografie zette. Tot halverwege de jaren negentig fotografeerde hij belangrijke voetbalwedstrijden in binnen- en buitenland. Ook werkte Collette voor het maandblad van de culturele stichting De Schiedamse Gemeenschap. Zijn aandacht voor het alledaagse deelt hij met beeldend kunstenaar Daan van Golden, ook Schiedammer. De fotografietentoonstelling 'Daan van Golden. Make Over' is gelijktijdig elders in het museum te zien. Dat geldt ook voor de fotografietentoonstelling 'Jan Hoek. New Supermodels'.

 

 

 



Gerelateerd