Schiedam in trek bij ooievaars

07-12-2019 Nieuws Redactie


SCHIEDAM - Schiedam is in trek bij de ooievaars. Niet gezegd dat er direct een geboortegolf uitbreekt, in ieder geval niet bij de mensenkinderen. Maar de trotse witte gevederde vrienden komen zelf graag in Schiedam.

Recent werd er een koppel aangetroffen in de Wilhelminahaven. Daar wordt gewerkt aan een groene getijde-oever. Onwaarschijnlijk dat dat werk zo snel resultaat heeft dat een ooievaarsstel zich besloot daar nu al direct te vestigen. Waarschijnlijk is dat de oude havenpalen die daar al decennia staan, hen nu pas waren opgevallen als een lekkere stek om te bivakkeren.

Idem dito de kerktoren van het Alevitisch Cultureel Centrum, de voormalige Magnalia Deikerk in Nieuwland. Ook daar werd een ooievaar gesignaleerd. Dezelfde of een ander, wie zal het zeggen?

Stadsbioloog Hans de Kruijf verbaast dat niets. Volgens hem nemen de aantallen ooievaars in het algemeen, en dus ook in Schiedam toe. De vraag hoeveel het er zijn is echter nog niet zo makkelijk te beantwoorden. "Als je ervan uitgaat dat alleen broedende vogels echt in Schiedam wonen, dan zijn het er tot nu toe twee." Sinds een jaar of vijf woont er een ooievaarspaar in de kinderboerderij in het Beatrixpark. "Als je de ooievaars meetelt die regelmatig op bezoek komen om bijvoorbeeld te fourageren, dan zijn het er ongeveer tien."
Als de vogels worden meegeteld die vooral in deze tijd van het jaar tijdens de trek naar het zuiden even op bezoek zijn, dan zijn het er nog flink meer, aldus De Kruijf.

Ooievaars zijn trekvogels, legt De Kruijf uit. "Maar sinds ongeveer twintig jaar geleden zijn er steeds meer dieren die de keuze maken om niet te gaan trekken."Trekken neemt risico's met zich mee en kost veel energie. "Hier blijven is gevaarlijk als de winter te streng wordt, maar dat bespaart je wel een lange gevaarlijke reis."Het lijkt er op dat steeds meer vogels de keus maken in Nederland te blijven.

Bekijk de foto's


Gerelateerd