Schiedam hoofdstad der halsbandparkieten

27-12-2021 Nieuws Redactie


SCHIEDAM - Sommigen dachten dat de vele halsbandparkieten de stad achter zich hadden gelaten, op weg naar een ander oord. Maar niets daarvan, zo blijkt. Ecologen van Bureau Stadsnatuur in Rotterdam melden aan de hand van een recente telling dat er zo'n tweeduizend in Schiedam moeten bivakkeren.

En dat niet voor korte tijd: de parkieten blijken standvogels, en dus helemaal niet te trekken. Mogelijk dat ze in het broedseizoen en de tijd daarna dat hun jongen op het nest zitten, wat voorzichtiger en minder opvallend in de weer zijn. De grote vluchten met groene, krijsende vogels die van boom naar boom vliegen, leken te ontbreken. Maar de afgelopen weken zijn de parkieten weer in volle vlucht en drukte te bewonderen.

Bureau Stadsnatuur telde half december de halsbandparkieten, in Rotterdam, maar ook in Schiedam. Volgens de vogelexperts leven er in en rond Rotterdam zo'n vierduizend van deze vogels; Schiedam blijkt echt de hoofdstad van de dieren te zijn, in ieder geval in de regio. Er leven hier in de stad nog meer van deze dieren dan in het grotere Rotterdam: ruim tweeduizend.

De vierduizend parkieten zijn er ook flink meer dan in vorige jaren werden geteld, zo meldt Bureau Stadsnatuur. De Rotterdamse telling is onderdeel van een landelijk onderzoek naar de halsbandparkiet, geleid door Sovon Vogelonderzoek Nederland. Gerelateerd