Schiedam hijst Regenboogvlag als heldere reactie op 'Nashville'

08-01-2019 Nieuws Kor Kegel

John van Sliedregt prijst de snelle reactie van het college om de vlag te hijsen

Anders dan zojuist gepubliceerd is het niet zo dat John van Sliedrecht zelf de vlag hees. Het college hees de vlag en John kwam later met vertegenwoordigsters van Schiedams Lef om ter plekke een interview te geven aan de lokale omroep Schie. Excuus voor het misverstand.


SCHIEDAM – Bij zonsopgang is vandaag de Regenboogvlag op het Stadserf gehesen, niet zoals gebruikelijk op Coming Out Day, maar als een helder moment dat de gemeente Schiedam het volstrekt niet eens is met de omstreden en in opspraak geraakte Nashville-verklaring.

In deze verklaring wordt het homohuwelijk afgewezen en wordt de suggestie gewekt dat je van allerlei seksuele verlangens kunt genezen. ‘Nashville’ heeft in Nederland tot veel verontwaardiging geleid, nadat bekend werd dat SGP-kamerlid Kees van der Staaij de verklaring heeft ondertekend.  

Gisteravond had D66-fractieleider John van Sliedregt nog uitgesproken het op prijs te stellen als het gemeentebestuur de komende dagen weer de Regenboogvlag laat wapperen op het Stadserf. Hij kreeg meteen een reactie. Het college hees vanochtend de vlag. John van Sliedregt arriveerde kort erna om samen met vertegenwoordigsters van Schiedams Lef een interview te geven aan de lokale omroep Schie.
Schiedams Lef is een actieve organisatie die onder andere op scholen voorlichting geeft over homodiscriminatie en pesten.  

Nadat de Regenboogvlag vanochtend op het Stadserf was gehesen, plaatste de gemeente Schiedam een duidelijk bericht op haar Facebook-pagina: “Schiedam is een inclusieve stad waar je mag zijn wie je bent. We zijn niet voor niets een Regenbooggemeente en wijzen de Nashville-verklaring daarom nadrukkelijk af.”  

John van Sliedregt is blij met de snelle reactie. In veel meer plaatsen wappert inmiddels de Regenboogvlag, die markeert dat we een veelkleurige samenleving zijn waarin plaats is voor alle mensen ongeacht hun seksuele geaardheid, geloof en (etnische) afkomst. John vindt het fantastisch hoe het college snel reageerde.

Gisteren hesen de Vrijzinnigen reeds de Regenboogvlag bij de kerk aan de Westvest 90. En de Schiedamse dominee Marjolijn Russchen informeerde haar protestantse gemeente over de afwijzing van de Nashville-verklaring door de scriba van de generale synode van de Protestantse Kerk Nederland (PKN), ds. René de Reuver.  

Zie Schiedam24 van gisteravond.