Schiedam en het Catalaanse referendum

01-10-2017 Nieuws Redactie

TERUGBLIK - Vandaag, zondag, is het onrustig in Catalonië, waar een door de nationale regering in Madrid aangestuurde politiemacht probeert het referendum over de onafhankelijkheid te voorkomen. Wat heeft Schiedam daar mee te maken?

Natuurlijk: heel veel Schiedammers betreden jaarlijks de Catalaanse bodem als zij losgaan in Lloret, Calella of een ander feeststadje aan de Costa Brava. Of zij gaan op zoek naar de meest modieuze clubs van de bruisende hoofdstad Barcelona. Vandaag is het een onheilspellende dag voor een der belangrijkste vakantiebestemmingen van de Schiedammers.

Toch is dat niet waar ik op doel. In 2012 haalde onze stad het Guiness Book of Records met de langste lipdub ooit tot stand gebracht. Dat was een initiatief van de Ronde Tafel, die honderden en nog eens honderden Schiedammers meekreeg om deze geweldige prestatie te leveren.

Daarmee overtroefden wij de prachtige Catalaanse stad Vic, die achter de Costa Brava ligt, een stuk het binnenland in. Het heeft zo’n centrum waar ineens tussen de huizenrij een Romeins tempeltje staat. Gezellige weekmarkt waar de hele streek naar toe komt. Uitermate leefbaar.

En heel Catalaans. Enorm voor de onafhankelijkheid. Daarom hier de lipdub van Vic, de 'lipdub per la independencia', voor de onafhankelijkheid.Gerelateerd