Schiedam doet mee in project slimme laadpalen

02-09-2019 Nieuws Redactie


DEN HAAG – Een stabieler elektriciteitsnet, groene stroom beter benutten en geld verdienen met een elektrische auto. Dat is wat slimme laadpalen mogelijk maken. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat trekt daarom vijf miljoen euro uit om gemeenten te subsidiëren bij de aanleg ervan.

Schiedam is een van de 21 gemeenten in het land die meedoen, zo bevestigt een woordvoerder van het ministerie. Andere deelnemers in het project zijn Rotterdam, Gouda, Den Haag, Amsterdam, Culemborg, Amersfoort, Lelystad, Zeist, Arnhem, Breda, Maastricht, Zwolle, Middelburg en Utrecht. In totaal zullen daar 472 slimme laadpunten worden aangelegd.

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven: “Elektrisch rijden wordt het nieuwe normaal. Ik wil daarom niet alleen meer laadpalen, maar ook slimmere.” Daarom wil de staatssecretaris de aanleg ervan versnellen. “Het laden van je elektrische auto moet net zo makkelijk worden als het laden van je mobiele telefoon.”

Het leveren van elektriciteit aan het net door elektrische voertuigen wordt ‘vehicle-to-grid’ genoemd. De aan de slimme laadpaal gekoppelde auto slaat het overschot aan duurzaam opgewekte stroom op. Vervolgens wordt op piekmomenten de stroom teruggeleverd aan het net. Door de auto als buffer te gebruiken, kan groene stroom efficiënter worden ingezet en wordt het elektriciteitsnet ontlast.

Om te voorkomen dat elektrische auto’s onverwacht leeg zijn na het ontladen, stelt het voertuig een deel van de accucapaciteit beschikbaar voor teruglevering aan het elektriciteitsnet. De eigenaar geeft hier toestemming voor en bepaalt zelf hoeveel elektriciteit van de auto gebruikt mag worden.

Dankzij de subsidie kunnen gemeenten aan de slag met de aanleg van de nieuwe laadpleinen waarop de palen gesitueerd worden. Op die pleinen wordt ook gewerkt aan nieuwe toepassingen voor de consument, zoals de mogelijkheid voor automobilisten om op termijn geld te verdienen met hun elektrische auto. Gebruikers die hun elektrische auto beschikbaar stellen wanneer er veel vraag naar energie is, kunnen daarvoor een beloning ontvangen.

Alle elektrische auto’s kunnen laden aan de slimme laadpalen. Voor een aantal automodellen, zoals de Nissan Leaf en de Renault Zoe, is het nu al mogelijk om groene stroom op te slaan en elektriciteit terug te leveren aan het net. De eerste slimme laadpleinen zijn in 2020 klaar voor gebruik.Gerelateerd