Schiedam, Delft, nu Westland: Midden-Delfland komt op visite

13-05-2019 Nieuws Kor Kegel

Het Kraaiennest ondergaat veranderingen. Wat vinden de sympathisanten met Midden-Delfland hiervan?

DE LIER – Het begon in Schiedam, na een oproep van burgemeester Cor Lamers aan de Midden-Delfland Vereniging om meer de stad in te gaan. Tot die tijd lag het accent erop om stedelingen te verleiden het authentieke Hollandse polderlandschap in te trekken. “Maar kom ook naar ons toe”, daar kwam het pleidooi van de Schiedamse burgemeester op neer. De vereniging gaf er gehoor aan en op dinsdag 22 mei vorig jaar vond in het Schiedamse sportpark Willem-Alexander de eerste ‘stadsbijeenkomst’ van de Midden-Delfland Vereniging plaats onder een verheugende belangstelling.  

De tweede stadsbijeenkomst was even succesvol en vond op maandag 15 oktober plaats in het Meisjeshuis in Delft. Binnenkort wordt een derde bijeenkomst gehouden buiten het historische veenweidelandschap van Midden-Delfland. Weliswaar geen ‘stad’, maar in De Lier, deel uitmakend van de in 2004 ontstane gemeente Westland met een inwonertal van meer dan 107.000 inwoners en daarmee groter dan steden als Schiedam, Vlaardingen en Maassluis.  

De Midden-Delfland Vereniging houdt die derde informatieve bijeenkomst op woensdag 29 mei. De avond is uiteraard vooral bedoeld om bij de Westlanders de interesse in Midden-Delfland aan te wakkeren. Althans, bij nog meer Westlanders. Want er zijn al steeds meer inwoners van de Glazen Stad die het mooie open landschap van Midden-Delfland hebben ontdekt. Ook hier dringt door dat je in Midden-Delfland heerlijk kunt wandelen, fietsen, skaten, skeeleren, kanoën, mountainbiken – dankzij de aanleg van recreatieve routes en ook aanplant van bomen en bosschages, denk aan de herinrichting van het Kraaiennest, een natuur- en recreatiegebiedje tussen De Lier en Schipluiden, ten noorden van de Vlietlanden richting ’t Woudt – maar altijd nog op fietsafstand van Schiedam.  

Koos Karssen, oud-burgemeester van Maassluis en voorzitter van de Midden-Delfland Vereniging, trapt op 29 mei de ‘stadsbijeenkomst’ af bij het bedrijf Priva, gespecialiseerd in klimaatbeheersing, energiebesparing en recycling. Priva is gevestigd aan de Zijlweg 3 in De Lier. Na de aftrap van Koos Karssen vertelt Jeannette van Zeijl uit Kwintsheul over het Westland in verbinding met Midden-Delfland: wat delen we en waarin verschillen we? Michel Kuijpers van de Vogelwerkgroep Midden-Delfland geeft een presentatie over uilen.  

Er liggen fiets-, vaar- en wandelkaarten en uiteraard ook het onlangs verschenen boek over de verbeteringen in het landschap dankzij en ondanks de doortrekking van de A4. De titel: ‘Polderen over de A4 in Midden-Delfland. Inpassing en compensatie’.  

Ook niet-leden zijn welkom. Toegang is gratis. De inloop is om half acht ’s avonds en het officiële deel begint om acht uur. Belangstellenden worden verzocht zich aan te melden bij Wil van Dalen via wil@middendelflandvereniging.nl of 06-10194079.