Schiedam Blue Bottle: hét middel tegen 'plastic soup'

16-06-2020 Nieuws Kor Kegel

Lara Melkert toont de Schiedamse blauwe waterfles


SCHIEDAM – Weg met de plastic wegwerpflessen! Morgenmiddag gaat bij wijnhandel Oranje een programma van start, Water Refill, dat de consument met een fraaie roestvrij stalen fles tot duurzaamheid wil verleiden. Een hervulbare fles, zo eenvoudig is het.

Niet in de vaatwasser doen, waarschuwt de website D-bottle, opgezet door de uit Schiedam afkomstige Lara Melkert en Yvette Kroos. Gewoon goed schoon spoelen. Doe je er een koude drank in, dan blijft het in de D-bottle zeker een etmaal koud. Doe je er een warme drank in, dan blijft het zeker twaalf uur op temperatuur. Dat krijg je met die plastic flesjes niet voor elkaar. In de auto of op het strand wordt het water lauw. En doe je hete thee in een plastic flesje, dan heb je een pannenlap nodig.  

Op Curaçao zijn Yvette en Lara er tweeënhalf jaar mee begonnen, met steun van lokale partners. Op Curaçao hadden ze elkaar leren kennen; Yvette woont er en Lara vliegt er voor haar werk regelmatig naartoe. Ze ontmoetten er elkaar en werden goede vriendinnen. Terwijl de kinderen speelden op de strandjes van Curaçao, zagen ze hoe de baaien vervuild raakten met zwerfvuil, voor het grootste deel bestaande uit plastic. Ze besloten er iets op te verzinnen. Red het natuurschoon, verklein de ‘plastic soup’ in de oceanen! De D-bottle werd gelanceerd. Op Bonaire, Curaçao en Sint Maarten zijn er goedlopende tappunten waar je de stalen fles opnieuw kunt vullen.

En morgen gaat dat in hun eigen stad Schiedam van start. Het belooft bij wijnhandel Oranje in de Oranjestraat 10 een bijzondere bijeenkomst te worden, want Lara en Yvette hebben brede steun voor hun initiatief weten te verwerven. Een delegatie van burgemeester en wethouders neemt het eerste exemplaar in ontvangst, dat voor de gelegenheid de Schiedam Blue Bottle is genoemd. De Frankelandgroep neemt meteen 1400 flessen af als cadeautje voor de medewerkers die zware maanden achter de rug hebben vanwege het coronavirus. Met die bestelling krijgt de Schiedam Blue Bottle meteen succesvol van start. De locatie Frankeland in de Sint Liduinastraat 10 wordt een van de tappunten in Schiedam, waar je de fles gratis met drinkwater kunt vullen.

Een fraai geschenk is het zeker. De fles kost € 19,95 en het bijzondere van de Schiedamse bottle is dat kunstenaar Jacques Tange er een ‘blue’ ontwerp voor maakte. Tange zet op de eerste 350 bestelde flessen zijn handtekening. Milieubewuste mensen zullen er ongetwijfeld belangstelling voor hebben. Maar het is niet alleen een aardig cadeau, die Schiedam Blue Bottle kan zelfs voor toeristen een opmerkelijk souvenir worden – en dan lift de historische stad Schiedam er leuk op mee. De Jeneverstad zal het eens van water moeten hebben!  

Het Water Refill Program krijgt warme belangstelling en medewerking van de gemeente, instellingen, lokale ondernemers en burgers. “Nooit eerder was er in Nederland zo’n gezamenlijk initiatief”, zegt Lara Melkert verheugd. “We staan zij aan zij om de plastic afvalberg te verkleinen, ieder op zijn eigen manier.”
Met het Refill-programma wil D-bottle de Schiedamse jeugd bewust maken van de verontrustende effecten van de plastic soep voor het leven in zee en oceaan.  

Van de koopprijs gaat vijftig cent per fles naar een goed doel. Er is gekozen voor natuur- en milieu-educatiecentrum De Harreweg, die meteen morgenmiddag al een mooie cheque krijgt uitgereikt. Alleen al de bestelling van de Frankelandgroep levert De Harreweg zevenhonderd euro op. Die koppeling aan een goed doel hebben Yvette en Lara ook op de Antillen voor elkaar gekregen. Zo krijgt hun initiatief een veel groter draagvlak en de sympathie van iedereen die milieuvriendelijk denkt.  

Hoe werkt het programma? Men koopt de Schiedamse blauwe waterfles, downloadt een app-applicatie op de smartphone waarmee men koudwatertappunten kan terugvinden om de fles gratis te hervulllen met koud water. Frankeland is zo’n tappunt.  

De D van D-bottle staat voor dushi, dat zoet of meisje betekent in het Papiaments.Gerelateerd