Schaatsbaan toch open - uitsluitsel van gemeente

10-02-2021 Nieuws Redactie

Foto: Tennispark Van Vliet


SCHIEDAM - Er kan vandaag toch in Schiedam geschaatst worden. Tennispark Van Vliet kreeg gisteravond toestemming van de gemeente om de hekken te openen.

Toen was op het stadhuis besloten hoe de statusv van de baan in het Sterrebos te typeren, en zodoende langs de meetlat van de Coronaverordeningen te leggen. Daarop volgde het groene licht.

"Nu nog even een nachtje werken en hopen op lage temperaturen morgen en niet te veel zon! IET GIET OAN!!!!!", laat de familie Van Vliet op Facebook weten.

De gemeente Schiedam komt om kwart over negen vanmorgen met een overzicht wat wel en niet mogelijk is met de gladde ijzers onder. "Ook bij het genieten van een pak sneeuw of een mooie laag ijs, blijft de oproep om zo min mogelijk mensen te ontmoeten en uw reisbewegingen te beperken."

Onder de huidige regels mogen schaatsers eropuit met mensen van het eigen huishouden. Of met één iemand van buiten dat huishouden. Anderhalve meter afstand is dan nodig. "Deze regels gelden óók voor schaatsen, sleeën en andere activiteiten in de sneeuw. Zelfstandig schaatsen op bijvoorbeeld sloten en singels mag dus, maar het houden van een tocht, wedstrijd of ander evenement is niet toegestaan."

Voor de gemeente is het nu duidelijk dat Schaatsen op de baan bij Van Vliet geen evenement is (en dus verboden), maar sport. "Onder de huidige regels is het toegestaan dat reguliere banen, die van oudsher in gebruik zijn als schaatsbaan, open zijn. Dit valt onder het beoefenen van buitensport. Denk bijvoorbeeld aan een tennisbaan die als het vriest altijd wordt gebruikt als schaatsbaan. Deze banen richten zich primair op kinderen."

Ook hier blijven de Coronaregels van kracht. "Volwassenen hebben alleen toegang na reservering, met maximaal twee personen en als zij 1,5 meter afstand in acht nemen. Toeschouwers 'langs de lijn' (bijvoorbeeld ouders) zijn net als bij andere sporten niet toegestaan."

Locaties die niet al van oudsher in gebruik zijn als schaatsbaan worden niet toegestaan, zo laat de locale autoriteit weten. "In die gevallen is sprake van een evenement. Omdat evenementen zeker tot 2 maart in heel Nederland verboden zijn, mogen op deze plekken dus geen schaatsbanen worden geopend."


Gerelateerd