SBM Offshore rekent op omzet van 2,6 miljard

05-08-2021 Nieuws Redactie


SCHIEDAM - SBM Offshore verwacht dit jaar 2,6 miljard dollar om te zetten. Dat liet de Schiedamse dienstverlener aan de olie- en gasindustrie vanmorgen weten bij de presentatie van de cijfers over het afgelopen half jaar.

In die periode realiseerde SBM Offshore een drie procent lagere omzet, op 1,147 miljard dollar. De divisie Lease & Operate blijft de grote omzetmaker, met 827 miljoen dollar in de eerste zes maanden van 2021. 

Het bedrijfsresultaat daalde vier procent, tot 501 miljoen dollar. De operationele inkomsten (voor belasting, rente en afschrijvingen) daalden met negentien procent, naar 426 miljoen dollar.

Verrassend voor financieel volgers was behalve het hogere bedrijfsresultaat vooral het orderboek van de oliedienstverlener: dat is momenteel 29,5 miljard dollar groot, acht miljard meer dan zes maanden geleden. Eerder deze week maakte het bedrijf een nieuwe grote opdracht voor de kust van Brazilië bekend, zie hier.

SBM kondigde aan komend jaar dus te rekenen op een omzet van 2,6 miljard; de moet dan een operationeel resultaat opleveren van ongeveer negenhonderd miljoen dollar. Vandaag begint het bedrijf ook met een aandeleninkoopprogramma, ter waarde van 150 miljoen. Een vergelijkbaar bedrag wil het bedrijf de komende jaren steken in investeringen in de markt voor drijvende windparken. "Onze deelname aan het tweehonderd megawatt Llŷr-project in Groot-Brittannië is een eerste stap", aldus bestuursvoorzitter Bruno Chabas.Gerelateerd