SBM Offshore: minder omzet, resultaat op peil

11-05-2023 Nieuws Redactie


SCHIEDAM - De omzet van SBM Offshore zal dit jaar flink lager zijn dan afgelopen jaar, zo verwacht de Schiedamse dienstverlener aan de olie- en gasindustrie zelf. Maar de winst van het bedrijf zal als het goed is op peil blijven.

Dat maakte SBM Offshore vanmorgen bekend bij de presentatie van de resultaten in het eerste kwartaal. 'Conform verwachting' (zoals die naar voren komt uit het gesprek tussen marktkenners en het bedrijf zelf), daalde de omzet van 970 miljoen dollar naar 724 miljoen. Een bedrijfsresultaat maakt SBM over de eerste maanden van dit jaar niet bekend. 

Voor heel 2023 rekent het Schiedamse bedrijf op een omzet van 2,9 miljard dollar, waar dat vorig jaar nog 3,3 miljard was. En de markt had op nog wat meer gerekend, voor dit kalenderjaar. De koers van SBM Offshore zakte daarom op de Amsterdamse beurs bij opening een kleine vier procent.

Desondanks stelde directeur Bruno Chabas in een toelichting: "Onze prestaties in het eerste kwartaal waren goed en onze verwachtingen voor het hele jaar liggen op schema." Voor heel 2023 voorziet hij een bedrijfsresultaat van boven de één milljard dollar.

SBM Offshore, dat werk biedt aan zo'n zevenduizend mensen, waarschuwde eerder dat de omzet in 2023 lager zou uitpakken na een sterk 2022.
Het bedrijf meldde wel een orderportefeuille van $30,5 miljard aan het begin van dit jaar.

Het bedrijf kwam eerder jarenlang in het nieuws vanwege omkoping van 'influencers' bij het vergeven van opdrachten in verschillende landen. Afgelopen week meldde Follow the Money dat die praktijken SBM om en nabij een miljard dollar opleverden, zie hier.

Vorige week kreeg een grote opdracht van Esso in Guyana.Gerelateerd