Saoedische mensenrechtenorganisatie: als iedereen zijn mond houdt...

14-03-2020 Nieuws Redactie/Vlaardingen24

Foto's: Herman van Nieuwenhuizen


VLAARDINGEN - Onderzoeksjournalist en programmamaker Sinan Can reikte vandaag in de oude hal van het stadhuis aan de Markt de Geuzenpenning uit aan de Saoedische mensenrechtenorganisatie ACPRA. De Geuzenpenning, een initiatief van de gelijknamige stichting, wordt toegekend als eerbetoon aan mensen en organisaties die zich inzetten voor de mensenrechten en die zich verzetten tegen dictatuur, discriminatie en racisme.

De oprichters van ACPRA zijn in Saoedi-Arabië veroordeeld tot gevangenisstraffen en konden daarom de onderscheiding niet in persoon in ontvangstnemen. Yahya Assiri, oprichter van de bevriende organisatie ALQST, aanvaardde daarom de mensenrechtenonderscheiding in hun naam. ALQST (‘gerechtigheid’ in het Arabisch) is een in Londen gevestigde mensenrechtenorganisatie die zich richt op Saoedi-Arabië.

ACPRA (the Saudi Civil and Political Rights Association), is een van de weinige onafhankelijke mensenrechtenorganisaties in Saoedi-Arabië. Sinds haar oprichting in 2009 heeft ze vastberaden geprobeerd het Saoedische bewind ertoe te bewegen broodnodige hervormingen door te voeren. Dit heeft ze met veel moed gedaan maar ACPRA heeft er een zeer zware prijs voor moeten betalen. Oprichters en leden van ACPRA zitten al jarenlang vast in de gevangenis zonder enig zicht op vrijlating. Toch, zei een van hen kort voordat hij gevangen werd gezet: "Al moeten we er vijftien of twintig jaar de gevangenis voor in, dan is dat het zeker waard geweest. Als iedereen zijn mond houdt, zal de situatie in Saoedi-Arabië alleen maar erger worden.’’

Vanwege het coronavirus was de ceremonie van de uitreiking verplaatst van de Grote kerk naar het stadhuis, waarbij het aantal aanwezigen zeer beperkt was. De traditionele herdenking die vooraf gehouden werd op begraafplaats Emaus bij de graven van de Geuzen, de verzetsstrijders uit de Tweede Wereldoorlog, was ook al klein en besloten.

Bij de Grote Kerk was bij het Geuzenmonument nog wel de kranslegging, rond een uur of twee vanmiddag. Ondanks alle maatregelen en beslotenheid had alles toch een waardig karakter. Een belangrijke bijdrage leverden ook dit jaar weer de leerlingen van het Vos die het Geuzenmonument officieel geadopteerd hebben. Zij waren ook nu weer actief betrokken bij zowel de herdenking op Emaus als de kranslegging op de Markt. Leerling Indy Sprado van klas 1c van Het Lyceum Vos las na de uitreiking van de Geuzenpenning nog een zelf geschreven gedicht voor, indrukwekkend en vol besef van mensenrechten en vrijheid.

Bekijk de foto's


Gerelateerd