Rutte: zaterdag 5 juni einde lockdown

28-05-2021 Nieuws Redactie


SCHIEDAM - Zaterdag over een week houdt de lockdown vanwege Corona feitelijk op, zo stelde minister-president Mark Rutte zojuist tijdens de persconferentie. Tenzij 'de hemel naar beneden valt en de cijfers toch weer de lucht inschieten', aldus de premier.

De cijfers gaan de goede kant op: wat omhoog moet gaat omhoog - de negenmiljoenste prik is gezet - en wat omlaag moet gaat omlaag - het aantal besmettingen. Daarom haalt het kabinet 'stap 3 van het openingsplan' naar voren, naar zaterdag over een week, in plaats van de woensdag daarna. Dat kan weinig verschil lijken, aldus Rutte, maar betekent wel 'een extra weekend aan ruimte ontstond voor de culturele sector': voor musea, theaters en bioscopen. Maar ook voor restaurants en caf'es binnen. "Zo'n extra weekend telt, na zo lang gesloten te zijn geweest. Niet alleen voor die sectoren maar voor ons allemaal. Ik denk dat veel mensen, net als ikzelf, zich ongelofelijk verheugen op het eerste concert of de eerste voorstelling in lange tijd" , aldus Rutte. "Of gewoon weer eens naar een restaurant."

Verder heeft het er alles van weg dat stap 4 en 5 tegelijk en al op 30 juni gezet kunnen worden, zo stelde gezondheidsminister Hugo de Jonge. Volgens hem worden momenteel wekelijks bijna een moeilijk prikken gezet en dat zullen er de komende tijd zelfs anderhalf miljoen worden. Het wordt steeds waarschijnlijker dat Nederland de 85 procent gevaccineerden gaat halen. Een tegenslag als de verminderde levering van het Jansenvaccin die vandaag bekend werd betekent wel een vertraging, maar zal voor wat betreft de versoepeling van de maatregelen geen verschil maken. De Jonge waarschuwde wel dat 'begin juli' waarschijnlijk niet gehaald zal worden als datum waarop ieder die wel inge"ent is; dat zal volgens hem half juli worden.

De maatregelen die zaterdag 5 juni van kracht worden zijn uitgebreid en soms wat technisch. Reden om ze hieronder, rechtstreeks overgenomen van de internetpagina van de rijksoverheid.

"Op 5 juni worden de volgende coronamaatregelen losgelaten of aangepast. Grootste gemene deler is wel dat waar tot dusver geldt 'gesloten tenzij' de situatie nu verandert in 'open tenzij'. Alle overige maatregelen en de basisregels blijven gelden voor iedereen.

Thuisbezoek naar vier personen

Het advies voor thuisbezoek verandert. Het nieuwe advies is: ontvang maximaal vier mensen per dag. Was altijd bij binnenkomst de handen en houd 1,5 meter afstand van mensen buiten je huishouden of gezin. Kinderen tot en met twaalf jaar worden niet meegerekend.

Groepsgrootte buiten vier personen

De maximale groepsgrootte gaat naar vier personen. Dit betekent dat iemand met drie anderen buiten samen mag zijn. Of met drie anderen een activiteit kan doen. Wel op 1,5 meter afstand van mensen buiten je huishouden of gezin. Kinderen tot en met twaalf jaar worden niet meegerekend.

Thuiswerken

Thuiswerken als dat kan blijft de norm. Samenkomsten van interne teams voor bijvoorbeeld training, ontwikkeling en scholing zijn wel weer toegestaan.

Grote zalen

Per ruimte of zaal geldt een maximum van vijftig bezoekers op 1,5 meter afstand. Een uitzondering hierop zijn de grote zalen met duizend of meer vaste zitplaatsen. Hiervoor geldt een maximum van 250 bezoekers op 1,5 meter afstand. Dit geldt voor alle grote zalen binnen en buiten. Bijvoorbeeld evenementenhallen, openluchttheaters, concertzalen, etc.

Culturele instellingen

Musea en monumenten mogen binnen weer open. Voor musea geldt dat er een bezoeker per tien m2 aanwezig mag zijn. Ook bioscopen, filmhuizen, poppodia en theaters kunnen weer open onder voorwaarden zoals reserveren, een gezondheidscheck, en vaste zitplaatsen. Een reservering is voor maximaal vier personen, met uitzondering van kinderen tot en met twaalf jaar en personen van eenzelfde huishouden. Per ruimte of zaal geldt een maximum van vijftig bezoekers op 1,5 meter afstand. Voor musea geldt dat er een bezoeker per tien m2 aanwezig mag zijn. Een uitzondering hierop zijn de grote zalen met een capaciteit van duizend vaste zitplaatsen of meer. Hier mogen maximaal 250 personen op 1,5 meter zitten. Dit is exclusief personeel.

Kunst en cultuur

In groepen kunst- en cultuur beoefenen mag weer voor alle leeftijden. Dit betekent bijvoorbeeld dat een orkest samen kan repeteren. Tijdens het oefenen hoeft geen 1,5 meter afstand gehouden te worden als dat niet anders kan. Wel geldt een maximaal aantal mensen per ruimte, dit mogen er niet meer zijn dan vijftig, exclusief docent. Publiek is niet toegestaan. De overige voorwaarden voor zingen, toneelspelen, dansen en muziek maken blijven gelden
Recreatie De binnenruimtes van attractie-, natuur- en dierenparken mogen ook open. Zoals reptielenverblijven of overdekte attracties. Ook casino’s en spellocaties, sauna’s en wellnesscentra mogen open. Hierbij geldt maximaal een persoon per tien vierkante meter of maximaal vijftig personen per ruimte op 1,5 meter afstand. Wat er geldt is afhankelijk van de aard van de activiteit. Dus of men zich verplaatst of grotendeels zit. Reserveren, registratie en een gezondheidscheck zijn verplicht. Een reservering is voor maximaal vier personen, met uitzondering van kinderen en personen van eenzelfde huishouden. Bezoekers dragen binnen een mondkapje.

Sporten

Volwassenen mogen weer sporten in groepen van maximaal vijftig personen zonder 1,5 meter afstand te houden als dat nodig is voor het sporten. Jongeren en kinderen hoefden eerder al geen 1,5 meter afstand meer te houden tijdens het sporten.

Jeugdwedstrijden in competitieverband voor personen tot en met zeventien jaar zijn weer toegestaan. Nog wel zonder toeschouwers. Personen vanaf achttien jaar mogen nog geen competitie spelen, maar onderlinge wedstrijden tussen sporters van dezelfde club zijn wel toegestaan. Publiek bij amateurwedstrijden is nog niet toegestaan. Kleedkamers, douches en sauna’s gaan ook open. En ook de sportkantines mogen open. Reserveren en een gezondheidscheck blijft verplicht. Binnen moet iemand een mondkapje dragen, maar deze mag af tijdens het sporten.

Horeca

Eet- en drinkgelegenheden mogen weer open tussen 6.00 uur en 22.00 uur. Een vaste zitplek aan een tafel is verplicht, zitten aan de bar is niet toegestaan. Aan een tafel mogen maximaal vier mensen zitten. Zij houden 1,5 meter afstand. Dit geldt niet voor kinderen tot en met twaalf jaar of mensen uit hetzelfde huishouden. Er mogen maximaal vijftig personen binnen zijn, exclusief personeel. Dit geldt ook voor terrassen. In restaurants en eetcafés geldt voor het diner een maximum van twee shifts per avond per tafel. Zelfbediening is niet toegestaan. Entertainment zoals liveoptredens of videoschermen voor sportwedstrijden, is ook niet toegestaan. Een reservering, gezondheidscheck en vaste zitplaats zijn verplicht.

Alcoholverkoop en coffeeshops

Tussen 22.00 uur en 6.00 uur mogen geen alcoholische dranken verkocht worden. Eerder ging dit verbod in om 20.00 uur. Afhalen bij coffeeshops kan tot 22.00 uur. Dit was 20.00 uur.

Winkels

Alle winkels gaan weer open volgens hun reguliere openingstijden. Dit betekent dat ook koopavonden weer zijn toegestaan. Ook mogen er meer mensen in een winkel: een per tien vierkante meter.

Coronatoegangsbewijzen

Het kabinet heeft besloten om bij stap 3 coronatoegangsbewijzen mogelijk te maken. Horeca, culturele instellingen en organisatoren van professionele sportwedstrijden kunnen ervoor kiezen om gebruik te maken van verplichte toegangsbewijzen. Daarmee kunnen ze op een veilige manier voor meer mensen hun deuren openen. Zo mogen theaters of restaurants die geen gebruik maken van toegangsbewijzen maximaal vijftig mensen binnen ontvangen. Als zij wél gebruikmaken van toegangstesten, mogen zij net zoveel gasten ontvangen als er in hun zaal of zaak passen terwijl iedereen op 1,5 meter afstand van elkaar zit. Evenementen met een vaste zitplaats en op 1,5 meter, zowel binnen als buiten, zijn ook weer mogelijk. Natuurlijk onder voorbehoud van lokale regels, zoals een vergunning.

Vervolgstappen openingsplan

Het openingsplan is aangepast. Er wordt één grote stap 4 gezet. Deze vierde stap in het openingsplan staat nu op 30 juni gepland. Dan wordt bijvoorbeeld het advies voor bezoek thuis en de groepsgrootte aangepast. Ook zijn dan onder voorwaarden en met 1,5 meter afstand of met toegangsbewijzen, evenementen met doorstroom (dus zonder vaste zitplaatsen) toegestaan. Zoals festivals, concerten en kermissen. Onder voorbehoud van lokale regels, zoals een vergunning. Dit geldt ook voor dansgelegenheden zoals discotheken en nachtclubs. Op 22 juni besluit het kabinet of stap 4 gezet wordt. Welke maatregelen dan verder nog worden losgelaten, is te zien in dit overzicht van het openingsplan.

De laatste, vijfde stap, het loslaten van de basisregels, het opheffen van de laatste beperkingen en het stoppen met toegangstesten, kan pas worden genomen als het aantal besmettingen en de instroom in het ziekenhuis dit toelaat."


Gerelateerd