Rusten op de A4 - tijdens het rijden

22-12-2015 Nieuws Redactie

SCHIEDAM - Rusten tijdens het rijden. Die mooie droom hadden twee mannen die een Roemeense truck... bestuurden. Terwijl ze volgens wet van Bartjes aan het rusten waren.

De tachograaf in een vrachtwagen geeft aan wanneer en hoe lang er gereden wordt. Maar veel chauffeurs kennen manieren om te frauderen met het systeem. Vaak wordt daarvoor een magneet gebruikt, maar dat bleek niet het geval met de truck die door de politie op de nieuwe A4 werd staande gehouden.

De chauffeur en zijn bijrijder bleken al veertien uur aan het rusten te zijn. De vrachtauto werd voor onderzoek naar een autobedrijf gebracht. Na drie uur zoeken met een monteur, bleek er een module gemonteerd die ervoor zorgde dat er op papier gerust kon worden, terwijl in werkelijkheid werd gereden. Ook was er geknoeid met de bedrading van het ABS-systeem.

Een afstandsbediening voor het aan- en uitzetten van het systeem, en de module zelf, werden in beslag genomen. Het Roemeense transportbedrijf kan een forse boete van enkele duizenden euro’s verwachten.