Ruim veertig ton cocaïne onderschept in Rotterdamse haven

13-01-2021 Nieuws Redactie

Drugs werd aangetroffen in een container met Volkswagen Kevers; foto: OM


SCHIEDAM - Het Hit and Run Cargo-team (Harc) heeft in het afgelopen jaar in totaal 40.641 kilo cocaïne onderschept in de Rotterdamse haven. Dit is bijna zevenduizend kilo meer dan in 2019 en een record. In 2018 werd nog geen twintig ton tegengehouden.

Het Harc-team is een samenwerkingsverband van Douane, Fiod, Zeehavenpolitie en het Openbaar Ministerie in Rotterdam. Dat startte afgelopen jaar 151 onderzoeken op basis van de in beslag genomen partijen drugs in de haven. Die brachten de ruim veertigduizend kilo boven water.

Naast cocaïne onderschepte het Harc-team ook andere soorten drugs. Zo werd er 22 kilo crystal meth, 54 kilo heroïne en 748 kilo marihuana in beslag genomen in de Rotterdamse haven. Het team leverde ook bijstand in de havens van Vlissingen en Moerdijk. In Vlissingen ging het om tien onderzoeken waarbij 6.055 kilo cocaïne werd onderschept en in Moerdijk om twee onderzoeken metj 967 kilo cocaïne als oogst.

De totale straatwaarde van alle in beslag genomen drugs is ruim 3,5 miljard euro. Smokkelaars lijken ook steeds grotere partijen te durven verschepen. In de maand december werd een recordhoeveelheid van 7.620 kilo cocaïne onderschept. Daaronder een partij van 2371 kilo uit Ecuador. Afgelopen jaar werd twaalf partijen van meer dan duizend kilo onderschept. En de criminelen worden nog altijd inventiever in hun werkwijze, aldus het Openbaar Ministerie, dat de cijfers bekendmaakt. "Zo trof de Douane onder andere een partij drugs aan in een container geladen met auto’s." Ook werd drugs aangetroffen in containers met medische goederen en medicijnen.

Om de drugs op de markt te krijgen moeten die op bepaalde manieren van het haventerrein gekregen worden. "Het is voor smokkelaars zaak dat zij op een ongeziene en snelle manier de drugs van het haventerrein krijgen. Daarvoor worden veelal jonge mannen ingezet die de drugs uit de containers moeten halen." Het afgelopen jaar hebben de zeehavenpolitie en de Douane 152 verdachten op de terminals aangehouden, omdat zij zich niet konden legitimeren en zich op plaatsen bevonden waar ze niet mochten zijn (in totaal werden er 281 aanhoudingen verricht). In enkele gevallen werden personen die de drugs het haventerrein af moesten krijgen aangetroffen in speciaal geprepareerde containers waar ze zich schuil hielden.

Het Algemeen Dagblad meldt vandaag dat ook medewerkers van beveiligingsfirma Securitas betrokken zijn bij het uithalen van de drugs. Dat zou gaan tot aan een leidinggevende toe.

Drugs uit een container halen kan heel gevaarlijk zijn, zo meldt het OM nog. "Door natuurlijke processen genereren sommige ladingen giftige gassen die bij hoge concentraties dodelijk kunnen zijn. Tevens neemt het zuurstofgehalte in de container tijdens de reis naar de havens snel af en loopt het percentage koolmonoxide daardoor op." Leden van het Harc-team gebruiken daarom speciale veiligheidsmiddelen en hanteren speciale procedures om zonder gevaar ladingen drugs te kunnen onderscheppen en vervolgens te vernietigen.

In de haven van Antwerpen wisten de autoriteiten afgelopen jaar nog meer drugs te onderscheppen dan in Rotterdam: 65,4 ton.

Bekijk de foto'sGerelateerd