Categorieën

Service

RTV Zwart Nazareth

RTV Zwart Nazareth
Nieuws

RTV Zwart Nazareth

  • Han van der Horst
  • 08-04-2018
  • Nieuws
RTV Zwart Nazareth

Toekomst van de journalistiek: studenten van de Fontys Hogeschool in TIlburg vormen een redactie om Schiedam 'te verslaan', maart 2017


COLUMN - Er komt nu werkelijk schot in de samenwerking tussen de Stadsomroep Schiedam en Pop Up Tv. Als er niks misgaat, zijn ze aan het eind van het jaar gefuseerd. Het moet – zegt voorzitter Phons Ockerse – een echte plaatselijke nieuwszender worden met veel actualiteit.

Ik ben daar wel voor. De berichtgeving over Schiedam is de afgelopen jaren vergeleken met vroeger enorm uitgedund, zelfs als je nieuwssites zoals deze meetelt. Een eeuw geleden had je in Schiedam nog twee echte dagbladen, de min of meer liberale Schiedamsche Courant en de katholieke Nieuwe Schiedamsche Courant. Toen ik zelf oud genoeg was om serieus de krant te lezen, bestonden die niet meer, maar er waren wel Rotterdamse kranten met een aparte Schiedamse pagina: het Nieuwe Dagblad (katholiek), de Rotterdammer (christelijk-nationaal), het Vrije Volk (PvdA), het Rotterdamsch Nieuwsblad (neutraal) en de Schiedammer, een plaatselijke editie van het onafhankelijk socialistische Parool. Het hoofd daarvan, meneer Dolf Buschkens is later de eerste gemeentevoorlichter van Schiedam geworden.

En dan had je natuurlijk nog het Nieuwe Stadsblad met de verbijsterende columns van Mieke en de legendarische en soms gevreesde redacteur Ruud van Houwelingen. Toen begon ook nog eens de Havenloods. Ik denk dat je in Schiedam toen wel tien professionele journalisten had die de hele dag met de stad bezig waren. Die werden dan ook nog ondersteund door allerlei medewerkers, bijvoorbeeld om korte verslagjes te maken van de sportwedstrijden in onze stad.

Niet dat deze lieden nu het stadsbestuur vreselijk op de nek zaten. De meeste kranten waren min of meer gebonden aan een zuil en de eerbied voor de autoriteiten was waarschijnlijk groter dan nu. Die toonden zich over het algemeen zeer uit de hoogte en het was onvoorstelbaar dat een journalist een wethouder, laat staan de burgemeester met de voornaam zou aanspreken. Tegenwoordig laten dit soort functionarissen dit toe omdat ze hopen de betreffende dagbladschrijver dan gemakkelijker om hun vinger te kunnen winden. Je moet de situatie van vroeger dan ook niet idealiseren.

Toch is een actuele zender die op het nieuws zit en zich echt ontwikkelt tot de stem van Schiedam een grote aanwinst. Vers twee is hoe je dat voor elkaar krijgt. Ik heb een belangrijke tip voor de programmamakers.

Maak die programma´s voor je luisteraars. Je enige doel is dat zij jouw programma beluisteren en niet die van een ander. Beschouw je niet als een opinieleider of als een instantie die de gang van zaken in de stad beïnvloedt of de democratie bewaakt of iets dergelijks. Werk voor je luisteraars en je kijkers om hen te boeien. Dan komt die invloed vanzelf. Anders niet. Dan lul je over de hoofden van je publiek heen. Leer ook door de ogen van de burger te kijken en niet die van een ingewijde. Die fout wordt vaak gemaakt, dat je vanuit een incrowd spreekt tot het volk. Besef dat machthebbers je graag zo´n incrowd binnentrekken, want dan krijgen ze greep op je. Houd afstand.

De Stem van Schiedam is een beetje ouderwets maar dat lijkt me wel een goede naam voor het nieuwe conglomeraat als je tenminste niet kiest voor een heel Schiedamse oplossing: doe gewoon dan doe je gek genoeg. In dat geval wordt het RTV Schiedam. En anders noem je het Radio Zwart Nazareth. En TV Zwart Nazareth natuurlijk.