Roos wint fotowedstrijd over stilte naast de stad

17-01-2020 Nieuws Kor Kegel

Roos Dijkshoorn bij haar winnende foto van een kwijlend kalfje. Foto: Tiny van der Meer

SCHIEDAM – De 12-jarige Roos Dijkshoorn heeft gisteravond de fotowedstrijd over Midden-Delfland gewonnen. Het was een wedstrijd onder scholieren, uitgeschreven door de Midden-Delfland Vereniging en de agrarische natuurvereniging Vockestaert. Aanleiding was de heruitgave van de recreatiekaart ‘Stilte naast de stad’, een gezamenlijk initiatief van de twee verenigingen.  

Roos Dijkshoorn komt uit Maasland. Haar ouders hebben aan de Kwakelweg een melkveebedrijf met negentig koeien. Roos fotografeerde haar eigen kwijlende kalfje met tong uit de mond. Ze zit in de eerste klas van het Christelijk Lyceum Delft.  

‘Hoe ziet jouw Midden-Delfland eruit?’ was het thema van de regionale fotowedstrijd. De uitslag was donderdagavond in de Singelhof in Maasland, een wooncomplex van Stichting Pieter van Foreest. De 10-jarige Daniël Thijs uit Schipluiden werd tweede. De leerling van groep 7 maakte een mysterieuze foto van appels in de boomgaard thuis op de zorgboerderij met dertig koeien en schapen. Daniël gebruikte de camera van zijn moeder Arianne van ’t Hoog. 
De derde plaats werd gedeeld door Jente de Kok uit Maasland en John Hofstede uit Schipluiden.  

Naast de scholieren in de jury zaten ook beroepsfotograaf Ronald Bakker uit De Lier en Sjaak van Houten van Fotoclub Maasland. Allebei gaven ze de scholieren een workshop en leerden ze zo de eerste kneepjes van het vak. “Ik ben een beetje jaloers maar ook trots dat ik hier onderdeel van ben”, zei Ronald Bakker gisteravond. Sjaak van Houten was onder de indruk van de turbotaal die hij van de scholieren leerde.

Voordat de prijzen werden uitgereikt, vertelde Floor Koornneef van Vockestaert breeduit over grutto’s, tureluurs, kieviten en scholeksters met hun jongen (‘pullen’). Ze liet er ook mooie beelden van zien. “Gelukkig is Midden-Delfland nog rijk aan weidevogels”, zei Floor.  

De winnende foto’s en ook foto’s van de andere deelnemers hangen voorlopig te prijken in de hal van de Singelhof aan de Hofsingel 26 in Maasland. Het wooncomplex is alle dagen open.