Categorieën

Service

Rooftocht in parkeergarages na missen laatste trein

Rooftocht in parkeergarages na missen laatste trein
Nieuws

Rooftocht in parkeergarages na missen laatste trein

  • Cerberus/Niels Dekker
  • 11-10-2021
  • Nieuws
Rooftocht in parkeergarages na missen laatste trein

SCHIEDAM– Na het missen van de laatste trein naar zijn slaapplek in Almere stond de 28-jarige Ilias F. in de nacht van 6 op 7 juli moederziel en zonder een rooie cent op zak alleen op het station Schiedam-Centrum. In plaats van aankloppen bij de nachtopvang of slapen op een bankje op het perron tot de eerste trein van de volgende dag zou vertrekken, trok de dakloze oud-automonteur een ander plan. Die nacht ging hij op rooftocht in parkeergarages.

Na slechts enkele honderden meters lopen sloeg F. voor het eerst toe. Bij de parkeergarage van Q-Park aan de Horvathweg tikte de zwerver met een lifehammer de ruiten in van twee auto’s. Zijn buit was karig: behalve twee euro nam de dief een zonnebril, parfum, usb-stick en een Rotterdam Pas mee.

Na ruim zeven kilometer wandelen dook F. om half zes ’s ochtends op in Rotterdam. Ditmaal klom de verdachte over een hek bij een garage in de Kruisstraat en richtte in een half uur een enorme ravage aan. Bij eenentwintig geparkeerde auto’s, veelal van duurdere merken, probeerde hij met hetzelfde hamertje de ruiten in te slaan. In een handvol gevallen brak het glas en kon de dief naar binnen komen. Met een tas vol geld, sigaretten, brillen, aansteker en kentekenbewijzen ontvluchtte F. de garage en snelde naar het nabijgelegen Centraal Station om een treinkaartje te kopen en naar Almere te reizen.

Nog voor F. het station kon betreden werd hij opgepakt door agenten. Een beveiliger van de laatste garage had alarm geslagen bij de politie en dankzij bewakingsbeelden een signalement van de dader door kunnen geven. In de tas met spullen vonden politiemensen bovendien een parkeerkaart van de Q-park in Schiedam, waardoor ook die inbraken direct werden opgelost. De inbreker bekende alles.

Bijna honderd dagen later verscheen F. vandaag voor de rechtbank. Al die tijd bracht hij door in voorarrest. “Drieëntwintig auto’s, dat gaat ver, he”, hielden de rechters hem voor. F: “Achteraf gezien wel, maar ik had niet in de gaten dat het zoveel auto´s waren. Ik had geld nodig om rond te komen en voor een nieuw treinkaartje, maar het was stom, heel stom. De domste fout die ik heb gemaakt. Ik heb er spijt van. Het was mijn eerste en laatste keer.”

F. werd in 2017 al eens veroordeeld voor winkeldiefstal. Verder kreeg hij in april dit jaar nog 68 uur werkstraf; de optelsom van zeventien keer zwartrijden met de tram en metro.

De officier van justitie vond dat het ‘spoor van vernieling’ niet minder dan een celstraf verdiende. Hij eiste namens het Openbaar Ministerie twaalf maanden gevangenis, waarvan vier maanden voorwaardelijk. Als F. vrijkomt zou hij moeten meewerken aan gedragstraining en het vinden van een dagbesteding om zijn leven weer op de rails te krijgen.

De advocaat van de zwerver vond de eis veel te hoog. “Ik begrijp dat het om drieëntwintig auto’s gaat, maar het is in een kort tijdsbestek. De context van deze zaak is anders; dit is geen inbreker die over een heel lange periode actief is geweest. F. stond met de rug tegen de muur. In lastige omstandigheden kunnen mensen tot een beslissing komen waar ze later spijt van hebben.”

De aanklager vond die redenering niet opgaan. “Hij heeft heel dat einde van Schiedam naar Rotterdam te voet afgelegd en sloeg toen opnieuw toe. Dan denk ik: waar ben je mee bezig?”

In plaats van over twee weken uitspraak te doen, besloten de rechters na een half uur overleg om direct hun vonnis uit te spreken. Ze oordeelden dat F. inderdaad voor het eerst zo’n ernstig misdrijf pleegde, maar dat wel 23 auto’s te grazen waren genomen. F. kreeg honderdtachtig dagen celstraf opgelegd, waarvan tachtig dagen voorwaardelijk. Met aftrek van zijn voorarrest komt F. daardoor over enkele dagen vrij. “Laat dit een enorme waarschuwing zijn en ga aan de slag met de Reclassering”, besloten ze de rechtszaak.

PS. Na eerste plaatsing is een keer het getal '21' veranderd in '23'