Rolantino's gaan er voor

10-09-2015 Nieuws Ted Konings

De Rolantino's in concert - op de kleine foto Annelies Kars


SCHIEDAM - 'Wij gaan er voor!' is het programma dat de Rolantino's zaterdag brengen tijdens hun jaarlijkse festival in het Theater aan de Schie. En zo is het!

Annelies Kars, oprichtster en 'moeder´ van het orkest van mensen met een beperking, gaat er ook voor, maar slaapt nog niet erg rustig. “Dan word ik wakker en denk ik aan de zaal die nog lang niet vol zit...”, zegt Kars, in het gezellige pand van haar muziekschool in de Oude Maasstraat. Marnix Kappers, die het programma verschillende jaren presenteerde, riep haar geregeld tot de orde, als ze weer eens ijsberend en met een zwaar gemoed de uren en minuten voor het concert aftelde en eens door de gordijnen van het doek heenkeek naar een zich maar een langzaam vullende zaal... “Mens, hou toch op, het komt allemaal goed.”

Kars helpt het hopen, maar is nu toch echt wel bezorgd. Nog maar ruim tweehonderd kaarten zijn er verkocht, terwijl de Rolantino's in de achttien voorgaande concerten konden rekenen op steevast tussen de vierhonderd en zevenhonderd bezoekers in de zaal. Waar het aan ligt, ze weet het niet. “Misschien de crisis, want veel mensen merken die toch wel in de portemonnee. 7,50 Euro toegang, en dan heb je er ook nog een drankje bij, het is niet te veel, maar misschien toch wel.” Misschien is het ook de verplaatsing van juli (voetbal!) naar september.

Aan de 'line-up' ligt het in ieder geval niet. Jan-Willem de Boer is gastheer van het programma, met verder BN-ers als Thomas Berge, Ad van Opstel ('de jonge Jantje Koopmans) en Javi Escalera en dan ook zangeres Marcia. Voor de Rolantino's zelf blijft niet meer dan een stiefkwartiertje over. Daarin brengen zij overigens de Parti Polka, een sirtaki, een merengue en een lied van Hawaï. Oh ja, en niet te vergeten een Bolero die Kars zelf voor de gelegenheid heeft gecomponeerd. Ze hebben er hard voor geoefend, de 22 muzikanten, p de oefenochtenden in het oude gebouw van de Jozefmavo in de Lange Nieuwstraat. Samen met de vaste groep vrijwilligers, onmisbaar voor de praktische ondersteuning - en niet te vergeten het aanwijzen van de bladmuziek tijdens oefenen en de concerten.

De Rolantino's is één van de vier groepen 'met een beperking' die het festival dragen. De andere zijn rolstoeldansgroep Ago Quad Ago, het zangduo Ivan & Frank en muziekgroep Wimpie & de Domino’s uit Amsterdam.

De zorg van Annelies Kars over de opkomst tijdens 'Wij gaan er voor!' geldt niet zo zeer de financiën - alhoewel die ook niet onbelangrijk zijn - maar vooral de sfeer. “Voor de muzikanten en voor de begeleiders is het een soort cadeautje, zo'n concert. Daar doe je het voor. Een soort blijk van waardering.” Haar ervaring is ook dat ieder die een keer een Rolantino-concert heeft meegemaakt, graag nog eens komt. En wie vrijwilliger is, blijft dat lange tijd. Zoals de jongeren die hun maatschappelijke stage liepen bij de Rolantino's. “We dachten dat het de moeite niet was om een inspanning te doen om die jongeren te krijgen, want ze komen zo lastig. Veel mensen vinden het moeilijk om met mensen met een beperking om te gaan. Maar dat zijn vooral ideëen. Dan vraagt iemand: stellen ze dan geen domme vragen? Dan zeg ik: als iemand een stomme vraag stelt, geen je een stom antwoord.”

Vrijwilligers krijgen veel voor hun inzet terug, aldus Kars. “Onze doelgroep hecht zich zo snel. Je hoort er snel bij. Ze weten precies wie je bent en zijn dankbaar. Ze zijn fijn om mee te werken en er straalt van hen af dat ze het naar hun zin hebben.” Het zal dan ook geen toeval zijn dat er dit jaar vijf stagiaires van school waren bij de Rolantino's. “En weet je wat: alle vijf willen ze na hun stage vrijwilliger blijven bij ons!”

En oh ja: kaarten voor het concert van aanstaande zaterdag zijn te koop aan de kassa van Theater aan de Schie of te reserveren bij Annelies Kars, via T: 06 - 2456 5759.

 

 


Gerelateerd