Categorieën

Service

Roemeense parochie verdrietig en boos na inbraak

Roemeense parochie verdrietig en boos na inbraak
Nieuws

Roemeense parochie verdrietig en boos na inbraak

  • Redactie
  • 31-03-2023
  • Nieuws
Roemeense parochie verdrietig en boos na inbraak

SCHIEDAM - Boos en verdrietig is ze ervan, Elena De Chiara, secretaris van de Roemeens-Orthodoxe parochie onder aan de Vlaardingerdijk. Hoe mensen dat kunnen doen: een gebedshuis schenden?!

Vorige week is er ingebroken in de kerk op de voormalige begraafplaats. Dat leidde zowel tot weggenomen spullen, kapotte zaken en vooral dus: schade aan het vertrouwen van de mensen die nauw met de parochie Sint-Gregorius de Theoloog verbonden zijn.

“Wij zijn bang dat ze terugkomen”, zegt De Chiara, al sinds de ingebruikname van kapel en bijgebouwen op de begraafplaats in 2001 bij de parochie betrokken. De politie heeft dan weliswaar aangegeven dat het ‘psychologisch’ zo werkt dat dieven meestal niet terugkomen naar de plaats-delict. Maar tegelijkertijd was het ook zo dat de inbrekers in het midden van de kerkruimte allerlei zaken hadden neergezet, klaar om mee te nemen. Dat lukte hen in de nacht van dinsdag op woensdag vorige week niet. Maar wie weet? 

De dieven gaven De Chiara toch al de indruk te weten waar ze op uit waren. Gezien hun selectie aan voorwerpen. Vandalen waren het zeker niet. Het inbreken via een klein raam aan de achterkant was ook helemaal niet zo makkelijk.

De Chiara en de politie denken dat de dief of dieven gestoord zijn in hun ‘werk’. Want achter de kerk, bij het hek binnen en buiten het hek van het complex, zelfs bovenaan de trap naar de Vlaardingerdijk, zijn spullen teruggevonden. “Er lag een kleed op het altaar en dat lijken ze in zijn geheel te hebben dichtgeklapt en meegenomen.” Maar op hun vlucht verloren ze van alles. Onder meer zes relikwieën in kleine doosjes werden op het pad teruggevonden.

Het was een medewerker die namens eigenaar Stadsherstel Maassteden onderhoud kwam doen, die de inbraak ontdekte. Vooral omdat hij her en der de spullen op het terrein zag liggen. Inmiddels is aangifte gedaan.

En de vrijwilligers van de parochie hebben al twee dagen aangepoot om de schade zo goed mogelijk te herstellen. “Afgelopen zaterdag was een belangrijk feest voor ons: de aankondiging van de engel Gabriël aan Maria.” De kerk moest er daarom spik-en-span uitzien, en dat is gelukt.

Maar toen Dechiara vorige week op woensdag de kerk aanschouwde zonk de moed haar in de schoenen. Ongeloof, dat vooral, dat mensen zo’n schade kunnen aanrichten in een aan God gewijd gebouw. Hoe kon iemand zo tekeer gaan in deze oase van rust en vrede?

Een kruisbeeld van Jezus dat aan de muur had gehangen was losgetrokken en lag in stukken op de grond. Een groot altaarkruis was weg. Het gordijn, zo typerend voor orthodoxe gebedshuizen, tussen de ruimte waar de gelovigen zich bevinden en het heilige-der-heilige in de kerk, was ook weggetrokken. Dat werd teruggevonden met daarin voorwerpen uit de kerk. Verschillende bakjes waar bezoekers geld in deden, bijvoorbeeld voor kaarsen, waren losgetrokken en slingerden leeg op de grond.

Twee iconen en het evangelieboek, ook van grote waarde voor de eredienst, waren meegenomen, anderen slingerden rond. “Daar stond vaak achterop wie ze geschonken had, en dat maakt ze misschien moeilijker van de hand te doen.”

En in het midden van de kerk stonden dus spullen die van her en der uit de kerk waren verzameld en klaar leken te zijn gezet om meegenomen te worden. Vandaar de angst van Dechiara en de andere gelovigen. “Stadsherstel gaat de ramen beveiligen en wij gaan zeker camera’s neerzetten. We hebben al internet geïnstalleerd, dat hadden we niet, maar is nodig voor een alarmsysteem.”

Vandaar dat de kerkgemeenschap de publiciteit zoekt. Laat maar weten dat inbrekers een volgende keer niet onopgemerkt zullen blijven. “De politie heeft ook toegezegd wat vaker op hun patrouilles hier te komen kijken.” 

De dief of dieven zijn vorige week dus waarschijnlijk ook niet onopgemerkt gebleven. Alles wijst erop dat ze zijn gestoord en de vlucht hebben genomen. De parochie zou heel graag in contact komen met diegeen die wellicht langs is gekomen of iets heeft gezien of gehoord. Reageren kan, naar Schiedam24 ([email protected]). Want wat Dechiara en haar mede-parochianen betreft moet(en) de daders worden gepakt. 

De inbraak heeft de parochianen er niet van weerhouden om afgelopen weekend met voorganger Ioan Dura de ‘verjaardag’ van de Roemeense parochie te vieren. Die werd 42 jaar geleden opgericht.

Op de foto's hieronder is de ravage te zien die werd aangericht, plus een foto van het altaar voor de inbraak, en de viering afgelopen zaterdag in de opgeruimde kapel met priester Dura.