Rizwan V. veroordeeld tot vijftien jaar

01-11-2017 Nieuws Redactie

DEN BOSCH - Schiedammer Rizwan V., hoofdverdachte van de dodelijke overval op een 86-jarige Helmondse, krjigt vijftien jaar celstraf opgelegd. Hiertoe vonniste de rechter in Den Bosch vandaag.

Tegen V. was begin deze maand 22 jaar geëist. De rechter acht hem schuldig aan roofmoord. De twee andere overvallers, Henk van D. en Jacky W., kregen respectievelijk acht en zes jaar cel voor diefstal met geweld en het hulpeloos achterlaten van het slachtoffer. Doodslag achtte de rechter niet bewezen; de dood van de vrouw was voor hen wel te voorzien geweest, stelde de rechter. Daarmee zijn ze ook schuldig aan de gewelddadige dood. Tegen Van D. en W. was respectievelijk achttien en twaalf jaar geëist.

Mein Graveland werd op 29 augustus 2014 in haar woning overvallen en mishandeld. Uit haar verwondingen bleek dat ze is gestompt, getrapt of geslagen. Ook werd ze met tiewraps aan een tafel vastgebonden. De vrouw werd gevonden door haar zoon. Ze leefde nog en kon nog zeggen dat er twee mannen in huis waren geweest. Een had zich voorgedaan als medewerker van een elektriciteitsmaatschappij. Het slachtoffer overleed kort nadien in het ziekenhuis aan haar verwondingen.

V. zat in geldnood en maakte samen met Van D. en W., die op een woonwagenkamp in Nuenen wonen, het plan om te gaan inbreken bij de Helmondse. Er bleek overigens helemaal geen geld in huis. De mannen maakten alleen een kistje met wat sieraden buit.

Het duurde drie jaar voor de zaak voor de rechter kwam. Het onderzoek zat lang muurvast. Een vingerafdruk op de deur van de meterkast en een DNA-spoor bij het lichaam van de vrouw waren aangetroffen, maar daar konden geen verdachten aan worden gekoppeld. Totdat V. in 2016 werd aangehouden in een andere zaak en zijn vingerafdruk werd afgenomen. Na zijn aanhouding bekende hij. Onderzoek bracht daarna de twee Nuenense woonwagenbewoners en een Helmonds stel in beeld. Zij tipten de daders over geld bij het slachtoffer waar werden hiervoor vrijgesproken omdat het niet gebeurde met het oogmerk een beroving op touw te zetten.

De dochter van het slachtoffer noemde de overval tijdens een eerdere zitting een onmenselijke daad, iets wat je een dier nog niet aandoet.


Gerelateerd